København som feriekoloni

Det er en kendt historie, at stenbroens børn i gamle dage blev sendt på sommerferie på landet, hvor der var frisk luft. Mindre kendt er det, at provinsbørn også kom til København i ferien.

Har du været feriebarn i København? Eller har du haft et feriebarn på besøg? I så fald kunne det have været arrangeret af foreningen "Provinsbørns Ferieophold i København". Den blev stiftet i 1895 med det formål at give provins- og landsbybørn en mulighed for et ferieophold hos private, museer og seværdigheder.

Provinsbørns Ferieophold ankomst

Provinsbørnene bydes her velkommen, og det ser ud til at være på Lygten Station

Besøget kunne omfatte en tur i Zoo, Tivoli eller en havnerundfart. De indlogeredes i perioden 1936-1951 på fregatten Jylland der lå på Islands Brygge tæt på Langebro, fra 1949 Christianshavns kanal ud for Overgaden oven Vandet 100–106 og Bodenhoffs plads. 1951-1968 ejede foreningen et hus på Strandvejen 93. Og det sket som en slags tak for at københavnerbørn tidligere blev sendt til provinsen, siden koleraepidemien i 1853 for at få frisk luft og sol. Og mange prominentet personer deltog i arbejdet, fx sad Herman Trier i bestyrelsen

Provinsbørn i Tivoli
Her bliver børnene bespist i Tivoli. Fotoet er temmelig uskarpt, men måske har nogle af Nyhedsbrevets læsere et bud på hvor det kan være de spiser deres madpakker.

Provinsbørn på kanalrundfart
Her er provinsbørnene på Kanalrundfart. Mon ikke det er Holmen i baggrunden?
 

På to af fotoerne i bogen kan man se såvel ankomst som afgang. Mens ankomsten er noget formel med håndtryk, så ser afskedet meget festlig ud. Der vinkes med stråhatte. Og så vidt jeg kan se, må det være Lygten Station. 

Provinsbørn Hovedbanegården
Og så afsted hjem
 

Så de afbildede provinsbørn må være ankommet med Slangerup-banen. Den blev åbnet i 1906 og forløb indtil Farum ad den nuværende s-bane. Fra Farum fortsatte den i en siden 1954 nedlagt spor mod Slangerup. Dette nedlagte spor hvoraf der stadig ekstisterer nogle af stationerne og sporet i form af stier er skildret på Vandringsløse Tidende.

Har du været feriebarn i København? Eller har du haft et feriebarn på besøg?
Og har du en erindring du vil dele, så hører vi gerne fra dig. Send en mail til shunde@kff.kk.dk.

Provinsbørns Ferieophold
Provinsbørns Ferieophold
12.02.19
Spørg biblioteket