Bøger der kan læses på 2 timer - Bibliotekarne anbefaler
Billede: Julie Ottosen

Bibliotekarerne anbefaler bøger der kan læses på 2 timer

04.06.19
Hver sidste torsdag i måneden anbefaler Vanløses bibliotekarer bøger. I maj var det Cæcilie og Julie der anbefalede bøger, og denne gang var det bøger som kunne læses på 2 timer. Som altid, er det lidt svært at begrænse anbefalingerne - derfor er der denne gang 8 anbefalinger.

Cæcilies anbefalinger:

Fjer - Scavenius

”Fjer” er med sine tre fortællinger en rejse i tid og sted fra udkanten af Sofia i Bulgarien til et apokalyptisk oversvømmet fuglereservat og til sidst til en sorgfuld plantage i Hornbæk. Fortællingerne har hver sit persongalleri og afsluttede handling og er som sådan enkeltstående fortællinger uden den store sammenhæng. Og dog er de alligevel bundet sammen af et særligt dystert og stemningsmættet sprog, der taler til alle sanserne. Lugten af kål og indmaden af dyr siver nærmest ud mellem siderne, ligesom lyden af skingre fugleskrig og gøende hunde genlyder gennem de tre fortællinger. Selvom ’Fjer’ er en lille og let bog at have i hånden, og at den på den måde også passer meget godt til sin titel, er der intet fjerlet over fortællingerne. De gemmer alle på mange lag og et fortættet inspirerende sprog, der gav mig lyst til at læse dem alle igen for at få endnu mere med. ”Fjer” er på alle måder en dragende læseoplevelse ind i et mørkt og mystisk univers, som man ikke lige kan ryste af sig med det samme. 

Everybody calm down - Lützen

”Everybody calm down” er en samling af lyriske yogavejrtrækningsøvelser tilsat fine illustrationer og en god portion humor. Yogadigtene er stort set alle bygget op om en dyb indånding og en udånding, fx: "Når jeg ikke kan finde meningen med mit liv/ tager jeg en dyb indånding/ og minder mig selv om/ hvor privilegeret min vestlige tilværelse er,/ men på en udånding kan jeg alligevel ikke rigtig mærke/ det privilegium/ og derfor rejser jeg til Indien." Indimellem bliver det dog også til et dybt hvæs af en cigaret og små sidehistorier. Digtene kan læses enkeltvis, men hvert enkelt digt bygger også videre på det forrige, og tilsammen danner de en historie om digterjeget og hendes desperate søgen efter meningen med livet, kærligheden og hendes indsigter om sig selv og verden undervejs. En virkelig god og underholdende lille hurtiglæst digtsamling med et skarpt portræt af det moderne menneskes evige higen efter mening og forløsning i alt.

Når jeg skal sove – Nicolajsen

En superfin hurtiglæst graphic novel om en nat, hvor hovedpersonen kæmper med søvnløshed og prøver at finde hjælp på de sociale medier. Lena Nicolajsens illustrationer er drømmende og stemningsfulde i sine blå nuancer, så selvom der ikke er meget tekst, så kan man dvæle længe ved billedsiden af fortællingen. Bogen er perfekt til en søvnløs nat eller en hurtig litteratur/kunstpause i løbet af dagen.

Naiv.super - Loe

Den her bog er et helt særlige mix af humor, livsvisdom og filosofi. Bogens fortæller er en let nørdet 25-årig tabertype som man alligevel ikke kan undgå at holde af. Han er på livets gyngende grund, hvor han mangler fornemmelse af værdi, retning og mening med livet. En dag taber han i kroket til en bror, og denne begivenhed betyder, at han tager sit liv og livssyn op til revision. Han begynder at lave lister over alt i sit liv og forsøger, at få hold på intet mindre end livets mening, universets udvidelse, tidens relativitet og ragnarok. ”Naiv.super” er både klukkende morsom og tankevækkende. Loe forstår at bringe de virkelige store spørgsmål ned i almindelig mandshøjde.En barsk fortælling der både kan læses af nye fantasylæsere og garvede.

Døden kommer med ål – Andersen

”Døden kommer med ål” er en velskrevet lille perle om livet i Bagenkop og livet i en fiskerfamilie, men også en fortælling om, hvad et tiltagende alkoholforbrug kan gøre ved en familie. Fortælleren vokser op som enebarn hos en hjemmegående mor og en fiskerfar. Moren bruger mest tid på rengøring og kaffeslabberas med nabokonen. Faren er en underholdende og ansvarsløs spradebasse, der sejler sin kutter ”Inge af Bagenkop”, opkaldt efter moren, på lange hummertogter til Kattegat, inden slipsedrengene på Christiansborg og kvotetosserne nede i EU presser ham til at fiske torsk i Østersøen. Bogen er krydret med lokalsproglige langelandske staveformer, som når Ole begynder å drikk og Inge bliver slået helt øv a kurs. Det giver historien lokalkolorit og charme. Læste du ”Hvis der skulle komme et menneske forbi” og ”Forbandede yngel” med interesse, så er ”Døden kommer med ål” også for dig.

Julies anbefalinger:

Hjerneskælv – Zenia Johnsen

Bogen består af 74 korte nummererede tekster. De beskriver små hverdagsoplevelser for forfatteren, der har fået en svær hjernerystelse efter et fald nedad en trappe. I korte sætninger oprulles eftervirkninger af faldet som fx: slingren, trang til at græde og kaste op og midlertidig blindhed på det ene øje. Det kniber også med hukommelsen, som da jegpersonen møder en bekendt, der vil hilse på: "Jeg bladrer i min hjerne. Hun er der ikke". Bogen er både humoristisk og poetisk, og sprogligt en fornøjelse.

Dage med p - Jeppe Krogsgaard Christensen

I "Dage med p" deler digterjeget p sine små betragtninger om hverdagen, livet og parforholdet i små strofer. Der er betragtninger om alt fra arbejdet: "ps chef siger det er vigtigt at kunne sælge sig selv. 'det er helt crucial at kunne sælge sig selv', siger han. der er ikke nogen der spørger hvad det egentlig betyder. eller hvad man så skal koste". Bogen er fin, hurtigt læst og giver et smil på læben. Bogen vil også kunne fungere som en kickstarter, hvis man skal have gang i læsningen igen.

Skam

Novellesamling som intet har med tv-serien Skam at gøre, men stadig med emnet skam. Fjorten danske forfattere bidrager til denne novelleantologi om skammen og skamfølelsens mange forskellige ansigter. Der er noveller om blandt andet skamfølelse i forbindelse med spiseforstyrrelser, ødelagte relationer, misforståelser, kroppen, sex og identitetssøgen. Novellerne er interessante og tankevækkende.

Materialer