Kristian Ditlev Jensen: BAR

17.03.22
Kristian Ditlev Jensen har skrevet en bog fyldt med alkohol - fuld af erindringsglimt og flot skildrede miljøer.

BAR består af små kapitler som alle er navngivet efter væsker – de fleste alkoholiske. Led ikke efter en egentlig klassisk intrige i bogen – historien handler om et menneskes forhold til alkohol igennem en hel tilværelse!
Ud over de alkoholiske drikke er bogen fyldt med skarpt skildrede erindringsglimt fra hovedpersonens barndom, fra et (måske) temmelig almindeligt studenterliv og senere fra karrieren som forfatter og freelance journalist, hvor alkohol efterhånden får en mere og mere dominerende rolle.
Bogen er angiveligt en roman, men der er næppe tvivl om kraftige selvbiografiske islæt i historien. Understreget af at bogens fortæller hedder det samme som forfatteren! De skildrede lokaliteter fremstår lyslevende troværdigt for læseren. De københavnske miljøer og arbejdsopholdene på Hald Hovedgård samt udlandsopholdene er yderst veloplagt skildret.

Men væsentligst er det alkoholen som blind makker, der er bogens omdrejningspunkt. For hvornår kammer forbruget over og bliver destruktivt? Og hvorfor sker det? Hvordan kan man arbejdsmæssigt fungere trods et stort forbrug? Hvordan kan et menneskes sociale kompas kæntre så meget, at man reelt er ligeglad med at have drukket 8 flasker whisky som tilhørte ejeren af en lånt lejlighed?
Bogen rummer også kapitler der skildrer afvænnings-behandlinger af forskellig art – og skildringer af at de gode intentioner kuldsejler.
Et dystert emne, men en fascinerende og tankevækkende bog at læse og opleve!

Materialer