Lad os mindes Johannes

11.08.10
"Lad os mindes Johannes" var engang en velkendt drikkeformular. I følge jyderne er forklaringen på begrebet, at en sørgende enke blev præsenteres for liget af hendes afdøde mand, Johannes, der havde været forsvundet i nogen tid. Efter at have sundet sig kort, opdagede hun lommelærken i hans vestlomme som du tog og sagde: "Lad os mindes Johannes", hvorefter hun tog en stor slurk.

Pia Jarvad giver en mere bibelsk forklaring i Bevingede ord (Gad, 2006):
"Lad os mindes Johanns. Talemåde, egentlig drikkeformular som vistnok oprindelig har været tilknyttet evangelisten Johannes' mindedag 27. december; andre steder har den været knyttet til sankthansdag, altså Johannes Døberens mindedag. Flere steder i Danmark forklares talemåden med henvisning til en eller anden afdød orginal der bar navnet, og om hvem talemåden er brugt. - Ofte forekommer tilføjelsen: ...han gik så tidligt bort."

Pia Jarvad er også opmærksom på den folkelige forklaring på frasen. Ud over at være en drikkeformular, er "Lad os mindes Johannes" også titlen på en bog af Bent Zinglersen udgivet i 1969.

Bogen

I bogen tager Bent Zinglersen læseren med på en vandring i København med besøg på store og små beværtninger. Et af stederne han kommer forbi på turen rundt i København, er Jochims hotel i Korsgade: Herom skriver han:
"En gæst sidder i billardstuen og nyder en pilsner i ophøjet ensomhed. Bag bardisken, eller ølskabet skulle man vel sige, står en ældre herre, en bror til hotellets indehaverske.
Hotel er forresten så meget sagt. Der er ikke værelser til udlejning for liggende gæster, har ikke været det i årevis. Men der lejes en række større og mindre rum ud til fagforeningsmøder, sangforeninger og lignende formål. Denne udlejning er den økonomiske basis for Jochims hotel. Øllet i billardstuen skæpper også ganske pænt i kassen, men dette salg er ikke afgørende." (citat side 64)

Jochims hotel var beliggende i Korsgade nr. 49. Inden det lukkede havde stedet haft en lang historie som var sammenflettet med arbejderbevægelsen. Om dette skriver Bent Zinglersen bl.a.:
"Forud for det såkaldte Slaget på Grønttorvet den 13. november 1918 holtes i Jochims hotel et møde mellem den syndikalistiske Fagoppositions Sammenslutning og den yderliggående venstreorganisation Socialistisk Arbejderparti. Man vedtog på dette møde at proklamere generalstrejke som protest mod den syndikalistiske agitator og redaktør Christian Christensens fængsling. Han var idømt 18 måneders fængsel for opfordring til oprør i bladet Solidaritet. Talerne ved grønttorvsdemostrationerne var Paul Gissemand, Tøger Tøgersen og den senere Folkeferie-direktør Johannes Sperling samt den lige så oprørske skolelæreringde Marie Nielsen. De deltog så vidt vides alle i mødet hos Jochim dagen før." (citat side 66)

Bogen blev omtalt kort i Ekstra Bladet 7.10. 1969. Under overskriften "Ydmyge steder og andre" skrev O. Sch.:
"Trods sin kærlighed for værtshuse må Bent Zinglersen være et ædrueligt gemyt. Nu har han atter Gennemstøvet Københavns mere eller mindre ydmyge templer for mad og drikke, uden at hans underholdende pen ryster det mindste. Hans nyeste værk med den gamle Skål-titel, er et stykke overmåde livligt og værdifuldt kulturhistorie, fordi mange værtshuse også er centrum for udfoldelser af kunstnerist og byhistorisk værdi."

Korsgade nr. 49 findes ikke længere. Huset der rummede Jochims hotel, lå hvor der siden er bygget nyt og hvor husnumret i dag hedder 47.

I samme genre som "Lad os mindes Johannes" har Bent Zinglersen desuden skrevet Skål København (1965) og Endnu en skål København (1966).

for at skrive en kommentar.
Materialer