Læs Danmark

Oplev Danmark gennem litteraturen

Tekst: Lene Zibrandtsen, Rasmus Riiskjær og Cæcilie Hjorth Pedersen

Sommervarmen og de lange lyse aftner nærmer sig med hastige skridt og i år tyder meget på, at de fleste af os må nyde sol, is og sommerregn i sommerhuse eller på altaner i det danske land. Heldigvis har Danmark meget at byde på. Fra solskinsøen Bornholm i øst til Vendsyssels blide og barske natur i nord.

Dine bibliotekarer guider dig Danmark rundt med velvalgte læseoplevelser fra de fleste af landets kroge og afkroge. Lad bøgerne vise vej og læs dig ind på stemningerne og miljøerne i Danmarks mange forskellige egne -så er du klar til sommerhusturen eller til at drømme dig væk fra altanen.

Turen går til Bornholm 

Lige fra Sandvig til Nexø og Rønne - dine bøger er skønne. Tag med ”Pelle Erobreren” til Bornholm i Martin Andersen Nexøs roman, om vogterdrengen Pelles opvækst, som er en klassiker i europæisk arbejderlitteratur. Dyk under jorden hånd i hånd med B.S. Ingemann og besøg ”De underjordiske”, et bornholmsk eventyr, hvor troldtøj hjælper med at forene to elskende. ”Burgundia” er det latinske navn for Bornholm og navnet på en coaster, der forliser ud for Rønne, hvilket er afsæt for en meget fabulerende roman om øens - og især slægterne Linds og Holms historie. Hans Henrik Møller har skrevet romanen om øen, himlen og havet. Lad os slutte bornholmerturen af med et besøg i Nexø, hvor den unge fisker Thomas brænder ud i en rus af alkohol og stoffer, samtidig med nedturen for fiskeriet for alvor tager fart. I ”Nexø Trawl” trækker Dennis Gade Kofod på sin opvækst og indgående kendskab til Bornholm. 

København con amore 

Regnvåde gader på Vesterbro, hvor gadelygten spejler sig og den navnløse journalist smutter ind i skyggerne, på jagt efter en morder der har slået til flere gange. Dan Turells ”Mord i” serie er Københavner Noir par excellence.  Har man sagt A må man også sige B - og C, det lærer Joachim med herskabslejligheden på Østerbro (hvor de vander kartoflerne i rækkerne) da familielivet smuldre og skilsmissen er en realitet. Ida Jessen har skrevet om samfundet, identitet og den underkuede mand i ”ABC”. I Amalie Laulund Trudsøs debut ”Koordinater” følger vi en ung kvinde, der flytter til København, og gennem 60 små kapitler, der alle har københavnske gadenavne får vi lov at føle med, når hun forelsker sig og får sit hjerte knust. Til slut kan du besøge en meget livlig familie fra det bedre borgerskab i Christian IX’s København i Benjamin Jacobsens ”Glade dage i Kronprinsessegade”. Det er en stor børneflok der sørger for liv og glade dage, stærkt akkompagneret af farmoren der gør livet surt for sin søn (som hver 14. dag har en ny hobby) - til børnenes store jubel.

Reservatet Nordsjælland 

I Maria Gerhardts rå og rørende ”Transfervindue” er Nordsjælland lavet om til et kæmpe hospice/reservat for de terminalt syge, hvor det er muligt at filosoferer over livet, mens du bader og drikker god juice. I ”Vi der elsker livet”, følger vi en bondedreng, der ender som klavervirtuos og de to kvinder, som er afgørende for hans livsvalg i Karen Aabyes klassiske herregårdsroman fra Kisumbakke. Intet besøg i Nordsjælland uden at tage på standen, er der noget bedre sted at have rod i kærlighedslivet, midtlivskrise og forsøg på at jonglere delebørn end på ”Tisvilde Strand”? Rita er nyskilt og voldsomt erotisk betaget af en (gift) kunstmaler, samtidig med at hun forsøger at balancere i livet som alenemor. Det er ikke nemt, men meget underholdende og Alberte Windings debutroman.

Opvokset i provinsen Midt- og Vestsjælland

Det er hovedpersonen i Ib Michaels delvis selvbiografiske roman ”Blå bror”, vi møder ham i 60’ernes Roskilde, lige på den tid hvor syrenerne dufter og eksamenslæsning sætter ind. Den blå bror er tvillingebroren som døde ved fødslen, men som altid har været fulgt med og været åndelig støtte. I Holbæk (den første der nynner noget om Holbæk og motorveje ryger i (endnu mere) karantæne) er der sket et mord på en kraniosakral-terapeut og inden længe ryster endnu et mord købstaden ved den smukke Isefjord. ”Proxy” af Steffen Jacobsen er en krimi til Stieg Larsson fans. Helt oppe i Nordvestsjælland ligger Sindssygehospitalet Nykøbing Sjælland, hvor det hvide snit er favoritbehandlingen og hvor to som ikke burde, forelsker sig. Er de mon ”De hjerneløse” i Thorstein Thomsens roman af samme navn?  

Sydhavsøerne Lolland/Falster

Helle Helle har om nogen sat ord på Lolland. I ”de” tager hun os med til en lille by på Lolland, blandt roemarker, leret jord og høje himler, hvor den 16-årige hovedperson bor med sin alvorligt syge mor. Datteren kører i bus til gymnasiet, hendes mor spadserer ned til sin butik og sammen iagttager de byens liv. Helle Helles karakteristiske detaljenærhed og minimale virkemidler fortæller maksimale historier, og inviterer os ind i Lollands vidstrakte landskaber og til tider klaustrofobiske små bysamfund. På naboøen Falster, kan vi ikke komme uden om Knud Romers selvbiografiske roman ”Den som blinker er bange for døden”. Tag Knud i hånden og oplev hans barndoms Nykøbing Falster. En lille advarsel skal dog lyde. Det er ikke noget skønt portræt af byen, du vil møde, men et portræt af et rystende Jantelovs-samfund og provinsiel selvtilstrækkelighed. Vil du rejse endnu længere tilbage i tiden og udforske Falsters stolte og stærke bondekultur, så foreslår vi Helene Stranges fine serie ”Sværkeslægten”.

Forår på Fyn

Gå tværs over Fyn med de to brødre Malte og Emil mod den lille by Tellerup, i deres søgen efter deres familiehistorie i Malte Tellerups ”Markløs”. Undervejs venter en lavmælt men stor fortælling om den fynske natur og dens voldsomme forandring, og om tabet af et gammelt Danmark og en søgen efter noget nyt. Der er flere stemninger, lyde og lugte fra Fyn i Carl Nielsens ”Min fynske barndom”, der med rette betegnes som en klassiker i dansk erindringslitteratur. Carl Nielsen er både som iagttager og som fortæller, noget ud over det sædvanlige. Supplér gerne læsningen med at lytte til Nielsens store korværk Fynsk forår. Til sidst anbefaler vi, at du lægger vejen forbi badehotellet på Sydfyn i Henrik Pontoppidans ”Den gamle Adam”. På badehotellet vil du møde magister Ludvig Glob, ungkarl og biblioteksansat filolog, der er taget til Sydfyn, da han trænger til at holde lidt ferie og blive luftet ud. Helt stille går ferien dog ikke for sig. Ferielivet byder på rigelige mængder af kærlighedsforviklinger at observere og deltage i under den sydfynske himmel.

Frygtelig lykkelig i Sønderjylland 

Anna Elisabeth Jessen læseværdige roman ”Om hundrede år” bringer os til Sønderjylland og til en spændende fortælling om hundrede års danmarkshistorie i det sønderjyske grænseland. Den byder både på et medrivende tidsbillede, grumme skæbner og et skarpt blik for det usagtes evne til at forme og forkludre en familie. Der er også dømt forkludringer og drama, når københavneren Robert kommer til Højer for at være landbetjent i Erling Jepsens ”Frygtelig lykkelig”. I Jepsens Sønderjylland foregår der også en masse ting under overfladen, som folk udmærket ved, men som ingen siger. Det er rystende og morsom læsning. Til sidst tager vi til en lille ejendom i Ellum Enge, hvor Per Højholts posthumt udgivne romanfragment "Hans Henrik Mattesen - en monografi" foregår. Bogen er en lille perle om en aldrende mand, der fordyber sig i latin og besættes af et stort ord, han har pløjet i det sønderjyske landskab, men ikke selv har mulighed for at se. "Hans Henrik Mattesen - en monografi" indeholder kun to dele af romanen. De resterende dele lå i et pengeskab, der blev stjålet efter Højholts død, så romanens resterende dele må man tænke sig til...

Århushistorier

”Byen hvor historier pibler op mellem brostenene i stedet for ukrudt, hvor intriger snor sig ud gennem væggene som den uovervindelige hussvamp, hvor skæbner siver ud gennem skorstene så påtrængende som løbesod.” Ordene er Svend Åge Madsens om Århus, smilets by, som han om nogen bruger i sine bøger. Lad dig fx suge ind i et humoristisk og opfindsomt Madsensk Århus i ”Enden på tragedien”. Der er endnu mere Århus og Århusnatur i Tage Skou Hansens ”De nøgne træer”, ja i hele hans Holger Mikkelsen-serie, som også byder på fine skildringer af samfundsudviklingen i anden halvdel af 1900-tallet i Danmark, i det hele taget. Trænger du til en dagstur uden for Århus i Mols bjerge, så er Josefine Klougarts ”Stigninger og fald” svaret. I lange sætninger lader hun barnets erindringer, registreringer og associationer flyde og tager os med ind i naturens- og sindets landskaber på Mols.

Vestjylland-tidsbilleder

Hans Edvard Nørregård-Nielsen har skrevet fire erindringsbøger, eller tidsbilleder som han selv kalder genren, der handler om en opvækst i Vestjylland. Den første i serien hedder ”Mands minde – et tidsbillede”, og den handler om opvæksten i Sønder Nissum under fattige kår og skildrer en bondekultur og et samfund lige efter krigens afslutning. Sønder Nissum ligger lidt syd for Nissum Fjord og ikke langt nord fra landsbyen Vedersø, hvor digterpræsten og modstandsmanden Kaj Munk var præst. Hvis man har lyst til at læse flere bøger, hvor handlingen foregår i Vestjylland, anbefaler vi varmt Hans Kirks roman ”Fiskerne”, der bl.a. handler om spændinger mellem Grundtvigianisme og Indre Mission fortalt kollektivt fra en fiskerkoloni, der bevæger sig fra Vestkysten ind mod Limfjorden. Derudover skal der også lyde en varm anbefaling af Steen Steensen Blichers mesterlige novelle ”Hosekræmmeren”, der er en ulykkelig kærlighedshistorie fyldt med vanvid og desperation fra den jyske hede. Hvis din forestilling om Blicher er forbundet med noget med dansktimer og kedsomhed, så vil vi stærkt anbefale dig at give ham en chance igen, der er masser af både drama, gys, krimi, vanvid og litterære eksperimenter på spil i hans forfatterskab.

En syret perle fra Midtjylland

Poul Vads tobinds-roman ”Kattens anatomi” er en glemt og syret perle fra den danske litteraturhistorie; en monstrøs roman lidt i stil med James Joyces ”Ulysses”. Romanen tager udgangspunkt i en togrejse fra Silkeborg til Hammerum, og den vokser vildt i mange forskellige spor og lag på baggrund af de mange forskellige fortællinger, der kommer fra togets passagerer. Lidt vest for Silkeborg ikke langt fra Hørbylunde Bakker, boede digteren, bibliotekaren og forfatteren Per Højholt en stor del af sit liv. Hans forfatterskab spænder over mange genrer og udtryksformer. Han skrev prosa og eksperimentende digte og lavede radiomontager, kortfilm, og digtsamlingen ”Turbo” blev udover bogudgivelsen også lavet i en musikalsk version, som noget af det tidligste danske, elektroniske musik. Hans store folkelige gennembrud fik han med ”Gittes monologer”, hvor den silkeborggensiske dialekt og humor er i højsædet. De er desværre ikke på eReolen, så hvis man vil læse dem, må man lige væbne sig med lidt tålmodighed til, når bibliotekerne åbner igen. Til gengæld anbefaler vi hans tekstsamling ”Stenvaskeriet”, hvor man får et rigtig godt indtryk af hans essayistik.

Landinspektøren fra Limfjorden og Thy

Fra egnen omkring Limfjorden stammer forfattere som J.P. Jacobsen, Jeppe Aakjær, de to søskende Johannes V. Jensen og Thit Jensen m.fl. Forfatteren Knud Sørensen, der i år mange år var landinspektør på Mors har skrevet bogen ”Digterne omkring Limfjorden: en rundtur til stederne”, hvor læseren føres med på en rundtur med Knud Sørensen som litterær rejsefører, der giver masser af anekdoter, biografiske oplysninger og egnsbeskrivelser fra de steder og de tider hvor Limfjordens forfattere er vokset op. En anden litterær anbefaling fra egnen kunne være Peter Øvig Knudsens dokumentariske to-bindsværk ”Hippie 1-2”, der beskriver den vilde tid i 1970erne hvor det alternative samfund Thylejren opstod. En historie der byder på alt lige fra drømme for en bedre verden, til sex, vold, stoffer, magi og en kirkebesættelse.

Fascinerende og barske Nordjylland

Nordjylland, nærmere bestemt Frederikshavn, viser sig ikke ligefrem fra den idylliske side i Hanne Højgaard Viemoses farverige, skæve ”HHV Frshwn” om en brutal barndom i Frederikshavn og meget andet, men det er en helt vild og anbefalelsesværdig læseoplevelse. Vi bliver ved det vilde og skæve og tager til Aalborg i Jakob Ejersbos barske fortælling ”Nordkraft” fra det aalborgensiske narkomiljø i 90’erne. Ejersbos troværdige og detaljerig portræt af Aalborgs bund er umulig at glemme. Det er ligesom at være der selv. Sidste læsestop i Vendsyssel er Anne Marie Løns ”Prinsesserne”. I miljøet omkring en gård i Vrå, møder vi søstrene Violet Cæcilia og Valborg Mariane og en på én gang frastødende og fascinerende fortælling om landbotilværelsen i Vendsyssel i det 20. århundrede.

Vil du have flere læseanbefalinger? Tilmeld dig nyhedsbrevet Litterær Luksus. 

Grafik: Nynne Jørgensen