Lars Bisgaard anbefaler

Umiddelbart før coronaen igen lagde alt ned, markerede Historieklubben På Amager 500-året for Det Stockholmske Blodbad. Historiker Lars Bisgaard kom forbi og med udgangspunkt i hans fremragende biografi "Christian 2." fra 2019 fortalte han om de rædselsvækkende novemberdage i 1520; om baggrunden og om hvad det kom til at betyde - ikke bare for Christian 2. men for Danmark og hele Skandinavien.

Som afrunding på aftenen blev Lars Bisgaard spurgt om han kunne anbefale tre bøger om København.

3 gode bøger ifølge Lars Bisgaard

- Jeg har fokuseret på København i middelalderen.

- I 2016 udsendte Aarhus Universitetsforlag en rigtig moppedreng om ”Danmarks byer i middelalderen, forfattet af historikeren Bjørn Poulsen og arkæologen Hans Krongaard Kristensen. Heri er der rigtig meget om København, og den viden er helt ajour. Man kan blot bruge det udførlige register og få samtlige sider, hvor byen er omtalt.

- Så vil jeg gerne anbefale tidsskriftet Historiske Meddelelser om København. Det er udkommet gennem årtier, og mange vigtige artikler er heri trykt. Det gælder ikke kun middelalder men helt op til nutiden.

- Den sidste er noget helt andet, men sidste år udgav Dorrit Willumsen romanen "Løg trækker tårer". Den handler om en ældre dame, hendes ensomhed og vue og tanker frem og tilbage i sit liv. Den er ikke blot vedkommende, den er også morsom og rigtig god læsning.

Christian 2

Lars Bisgaards biografi "Christian 2." udkom i 2019 på forlaget Gad.

I Politikens anmeldelse af bogen skrev Ulla Tofte at det lykkes "Lars Bisgaard at skrælle alle de myter, fortolkninger og forklaringer, eftertiden har haft om Christian II, af og nå ind til kernen i denne fyrste. En kerne, Bisgaard kun formår at indkredse takket være et enormt kildestudium, hvor især brevvekslinger mellem bogens centrale personer tilføjer afgørende nyt til billedet af kongen. Læg dertil et fremragende billedmateriale og et appendiks med alle de noter, kilde-og litteraturhenvisninger, man kan ønske sig - og resultatet er et stort og smukt værk på knap to kilo.
Men der er ikke ét gram for meget på denne bog, der er et flot bevis på, at man sagtens kan komme tæt på et menneske, der levede for 500 år siden, når blot man skræller de mange aflejringer af."

Lars Bisgaard. Foto: Privat.
14.01.21