Laura med Nordisk Råds Litteraturpris

22.11.21
Hvordan vurderer vi god litteratur? Udstyret med kriterier, referencer, paneler og mange timers læsning uddeles hvert år forskellige priser af forskellig rang, som markerer forfatterskabers relevans, berettigelse og forskønnelse af og i livet og verden. Litteraturen kan spejle og rykke, forføre og forfærde. Hvad der honoreres varierer fra pris til pris, og det er det skønne; værdi er mange ting. Skribenterne i Litterær Luksus har kastet deres blik på, hvilket prisvindende værk igennem tiden, de hver især synes fortjener en (gen)læsning. Og hvorfor ikke mindst. Her er Lauras favorit.

'Dronningeporten' af Pia Tafdrup 

 

”Giv os i dag vores daglige eventyr” skriver Pia Tafdrup i digtsamlingen ”Dronningeporten” fra 1998, og jeg skal love for, at vi får eventyrligt smukke digte for alle pengene. Sproget bruser, ordene strømmer, og rækken af digte flyder sammen til en fortællende helhed, der på én og samme gang minder om et sagn fra svundne tider, samtidig med at det tegner konturerne af fremtiden. Her er plads til at drømme og sanse, og du får en enestående mulighed for at dykke ned i et hav af poetiske beskrivelser for vand, liv og natur.

 og selvom udgivelsen efterhånden har nogle år på bagen, er den stadig aktuel og tidssvarende. I marts 2022 udgiver Pia Tafdrup sin femte og afsluttende digtsamling om sanserne, og du vil kunne opleve hende på Christianshavns Bogfestival. Det glæder jeg mig meget til!

Kær bog har iøvrigt mange forsider, især når der er tale om prisvindende litteratur. ”Dronningeporten” fås derfor i to selvstændige udgaver, hvoraf den ene blev udgivet i forbindelse med hendes 40-års jubilæum som digter, samt i en udgave hvor den er flettet sammen med digtsamlingerne ”Krystalskoven” og ”Territorialsang”.

Nordisk Råds Litteraturpris

Pia Tafdrup fik tildelt Nordisk Råds Litteraturpris for ”Dronningeporten”. Prisen gives til et skønlitterært værk, som er skrevet på et af vores nordiske sprog, og som lever op til det, rådet vurderer som høje litterære og kunstneriske krav. Formålet med prisen er at øge interessen for nabolandens litteratur og sprog samt for det nordiske kulturfællesskab. Bedømmelseskomitéen udtalte følgende, da de motiverede valget af Dronningeporten i 1999:

"Pia Tafdrups "Dronningeporten" er en digtsuite centreret om vandet i alle dets former. Den er et samlet billede på grundbetingelserne i naturens og menneskets livscyklus, spejlet igennem en kvindelig forestillingsverden med kroppen som akse, i et digterisk sprog med stor visuel og emotionel kraft."

Er du til litterær luksus?

Følg med i litterære tendenser, forfatterinterviews og bliv inspireret til nye læseoplevelser.

Følg med i litterære tendenser, forfatterinterviews og bliv inspireret til nye læseoplevelser.