Lauras Litterære nytårsforsæt

31.01.22
Foruden et gensyn med Dronningen, et nyt årstal og måske lidt tømmermænd byder nytåret typisk på en koloni af gode intentioner. Også litterære. Vi vil og vi bør og vi ku' og vi ka', men vaneændringer er stejle, så det er sjældent, vi gør. Klog af erfaring har skribenterne i Litterær Luksus derfor valgt blot et enkelt værk ud til fokuseret forkælelse. Her er det forventningens glæde hos Laura, der bobler.

'Den hemmelige historie' af Donna Tartt

'Den hemmelige historie' af Donna Tartt har længe rangeret højt på min liste over bøger, jeg ønsker at læse, og i 2022 SKAL det ske. Den anmelderroste roman udkom i 1992, og kan derfor fejre 30-års jubilæum i år. Handlingen finder dog sted tilbage i starten af 1980’erne, og jeg glæder mig til at rejse tilbage til en tid, hvor mobiltelefoner endnu ikke var en integreret del af unge menneskers hverdag. Scenen er sat på et fiktivt college i New England og hovedkaraktererne er en gruppe studerende, som alle tager del i en tragedie. Historien, der er bygget op som en omvendt detektivhistorie, fortælles af den ene af de seks studerende, og der er både hemmeligheder, løgne og mord på programmet. Det skal dog understreges, at romanen ikke klassificeres som en krimi eller thriller men som en almindelig roman tilsat spænding.

Donna Tartt er blevet udråbt til intet mindre end et litterært geni, og 'Den hemmelige historie' var hendes debut. Hun skriver efter sigende alt i hånden, og bruger i gennemsnit 10 år på at skrive en roman, hvilket er grunden til, at hun i en alder af 58 år ’kun’ har nået at skrive tre romaner. Ifølge den hemmelighedsfulde forfatter skulle der kun være to romaner tilbage i hende. Tiden må vise, om det kommer til at holde stik.

Det er ikke kun anmelderne, der er glade for 'Den hemmelige historie'. Gennem årene har adskillige bibliotekarkolleger anbefalet mig at læse bogen, og deres anbefalinger vejer oftest tungere end kritikernes. Faktisk er jeg blevet anbefalet at læse Donna Tartts bøger i det hele taget, men man skal jo starte et sted, og handlingen i 'Den hemmelige historie' lyder virkelig interessant.

Men når nu det skulle være så enestående litteratur, hvorfor har jeg så ikke kastet mig over hendes bøger for længe siden? Den overvejende årsag er, at Donna Tartt har en tendens til at udgive temmelig tykke bøger, og det er ikke særlig praktisk at slæbe rundt på en kleppert på cirka 600 sider. Heldigvis findes der en fantastisk tjeneste for os, der er meget på farten, nemlig eReolen, hvor jeg kan låne og læse 'Den hemmelige historie'. For selvom jeg langt hen ad vejen foretrækker trykte bøger, så foretrækker jeg også at undgå hold i nakken, og jeg går – i modsætning til romanens hovedpersoner – ingen steder uden min telefon.

Jeg glæder mig til at stifte bekendtskab med Donna Tartt i 2022, og er spændt på hvilke litterære hemmeligheder 'Den hemmelige historie' har at byde på.

Er du til litterær luksus?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”