Leonora Christina Ulfeldt

Leonora Christina Ulfeldt skrev kun ét værk i sin levetid. Til gengæld har 'Jammers Minde' haft den største betydning for forståelsen af en periode i Danmarks historie.

'Jammers Minde' er en ægte overlevers fængslende og levende beretning om at komme helskindet igennem et uhyggeligt langt åremål i et fængsel.

Et af de få større litterære værker, der findes fra den danske renæssance og samtidig det første danske erindringsværk, er Leonora Christina Ulfeldts (1621-1698) Jammers Minde, der først så dagens lys i 1869 på grund af forfatterindens for nogen problematiske baggrund. Med sin fortælling om sit dramatiske liv kom Leonora Christina til at sætte dagsordenen for den måde, vi i dag ser en periode i dansk historie på.

Historien om Leonora Christina er velkendt: Hun var Christian den 4.’s yndlingsdatter, der blev gift med Corfitz Ulfeldt, en højtbegavet adelsmand, der med tiden skulle blive rigets hovmester og mægtigste mand, kun for at styrte fra sin magtposition kort efter, at Frederik den 3. satte sig på tronen. Og Leonora styrtede sammen med sin mand. Hun endte med at sidde fængslet i Blåtårn ved Københavns Slot i næsten 22 år.

Hør Bag om Københavns podcast om Leonora Crhistine - vejen til Blåtårn

Læs resten af artiklen på Litteratursiden.dk og find andre bøger om Leonora Christina herunder

24.08.19