"Lilla hibiscus" af Chimamanda Ngozi Adichie

20.09.10
“Det begyndte at falde fra hinanden derhjemme, da min bror Jaja ikke gik til alters, og Far kylede sin tunge andagtsbog tværs gennem stuen og smadrede figurerne på etageren” Sådan indledes historien om den periode i den 15-årige pige Kambilis liv, hvor alting blev vendt op og ned.

Kambili og hendes bror vokser op i en rig familie i Nigeria. Faderen er fabrikant og redaktør for en regeringskritisk avis. Han spiller en stor rolle i lokalsamfundet, hvor han hjælper mange mennesker med uddannelse og penge. Han er også meget religiøs, og dybt engageret i den katolske menighed. Han styrer kone og børn med hård hånd. Deres tilværelse er bogstavelig talt lagt i skema fra morgen til aften, og faderen holder sig ikke tilbage for at bruge vold mod familien hvis noget går ham imod. 

Familien kommer under hårdt pres på grund af uroligheder i landet, og problemerne rykker helt ind i familien, da en af journalisterne på avisen bliver anholdt. Samtidig oplever de to søskende for første gang en anden måde at være menneske på, da de nogle gange i træk kommer på et længere besøg hos deres faster, som har et helt andet livssyn. 

Historien er meget velskrevet, og skildringen af den underkuede pige, som er meget dygtig i skolen men også meget ensom, er overbevisende. Ligesom de andre personer i bogen er hun sammensat og beskrevet uden klicheer, og særligt hendes forhold til sin far gør indtryk. Bogen skildrer både et land i kaos og en familie i opløsning, så man ikke kan lægge den fra sig igen.

Forfatteren er vokset op i Nigeria, og har senere boet i USA. Hun har modtaget Commonwealth Writer’s Prize i 2003 for ”Lilla Hibiscus”. Hun har også skrevet romanen ”En halv gul sol” fra 2006 og novellesamlingen ”Det du har om halsen” som udkom i Danmark i 2010.

for at skrive en kommentar.
Materialer