Litteraturens svar på flygtningestrømmen

25.06.19
Her giver forlaget Bech et bud på to oversete romaner, der giver et anderledes blik på et tema, der fylder meget i medierne i disse tider - flygtningestrømmen. 

Bøger skabt i efterskælv på flygtningestrømmen

Her ved Bechs Forlag vil vi gerne vende opmærksomheden mod to tyske romaner, der på grund af deres kvalitet og aktualitet fortjener læsernes opmærksomhed. Skabt i efterskælvet af flygtningestrømmen og i en tid med folk på flugt over grænserne og vandring er disse to romaner særdeles relevante i den aktuelle debat om flygtninge og integration.

"Vederfarelse": kærlighed og politik

Bodo Kirchhoffs "Vederfarelse" kan ses både som en politisk roman, men også som en kærlighedsroman. Den handler om Reither, som indtil for nylig har haft sit eget forlag i storbyen, og nu har slået sig ned i en stille dal i Alperne. En aften bliver der ringet på hans dør, og samme nat begynder hans vederfarelse, som i løbet af tre dage fører ham til Sicilien. Leonie Palm er kvinden, der får indflydelse på hans liv. Netop som de tror, de har fundet lykken, dukker en mørklødet pige op og følger i hælene på dem. Pigen er tavs, men giver klart udtryk for, at hun har brug for hjælp.

Forfatteren betegner selv sit værk som et litterært svar på flygtningekrisen. Bogen er et forsøg på at finde et sprog, der kan forklare det, der sker, og forholde sig til den dramatiske situation, som krisen udgør. "Vederfarelse" har fået meget fine anmeldelser og vandt i 2016 Deutscher Buchpreis, som er den største tyske litteraturpris.

"Pigen med fingerbøllet": flygtningebørn i en fremmed verden 

Michael Köhlmeiers lille roman, "Pigen med fingerbøllet", er skrevet i 2016 i kølvandet på flygtningestrømmen. Den skildrer i en nøgtern, usentimental stil nogle flygtningebørns liv i en fremmed verden. Det er en nem lille bog at læse og lytte til, og med sit simple sprog fortæller den set med barnets øjne om livet som flygtningebarn i en ukendt by i Europa. Det er en rammende og tidløs fortælling om fremmedhed og lidelse. En indtryksfuld og uforglemmelig bog om vores helt aktuelle samtid.

Bogen er oversat til en række sprog og er opført som teaterstykke i Berlin. Den har modtaget fine anmeldelser. I Lektørudtalelsen anbefales den som ”Fantastisk til læsekredse”.

Oprindeligt skrevet af eReolen.

Materialer