Louis Jensen

Forfatteren Louis Jensen er død,han efterlader sig et eventyrligt forfatterskab

I denne uge døde forfatteren Louis Jensen. Jeg fandt ud af det ved et tilfælde, ved et opslag på nettet. Jeg tænkte; det kan da ikke passe og forsøgte at undersøge nyheden nærmere.

Efter lang tids søgen stod det klart for mig, at det var rigtigt.  Louis Jensen var en forfatter der buldrede i det stille igennem sit forfatterskab. Han buldrede med sin alsidighed og sin eventyrlige tilgang til at forfatte historier. 

Debuten kom i tidsskriftet hvedekorn med digte. I 1986 kom Jensens helt store gennembrud udi børnelitteraturen med ”Krystalmanden” som er en serie på 4 bind, hvor man her kan ane fremtidens temaer i forfatterskabet; kampen mellem det gode og det ond, sind og krop samt et blik på vores samfund og miljø.

Den serie, der vil blive husket i fremtiden fra forfatterskabet, er Hundrede-serien.

Et vanvittigt værk på 1001 firkantede små historier. Inspireret af 1001 nats fortællinger. Jeg oplevede Louis Jensen for år tilbage, hvor han startede med at skrive de små historier, det lød som et vanvidsprojekt, men et fantastisk livsværk som han heldigvis nåede at blive færdig med.

Værket var en leg med sproget, hvor ting, dyr og bogstaver bliver personificerede i smukke små fortællinger. Dette kunne han gøre, da de små historier var opsat i en stram ramme, han havde sat sig nogle mål med projektet og det blev en succes.

Historierne er smukt illustreret af Lillian Brøgger.

Udover de 1001 firkantede fortællinger bør også fremhæves:

Skelettet på hjul”, er en fortælling om drengen Martin, der kommer hjem fra skole og opdager, at hans hund er væk. Inden længe går det op for ham, at den rottegift, som hans far dagen før har bedt ham købe, er blevet hældt i den hundemad, han selv har serveret for hunden Trofast.

”Kong Knap og bamsens forsvundne øje” et eventyr om en hemmelig troldeskat, der er gravet ned dybt inde i Den Vildeste Skov i Norge. Men skatten er ikke nem at finde, faktisk er det kun en enøjet bamse, der ved besked om, hvor den ligger begravet.

Den strandede mand – tolv fortællinger om havet og hjertet” består af tolv noveller, der er forunderlige og urealistiske, men som på samme tid er uhyre tæt på virkeligheden, og som efterlader læseren med spørgsmålet ”Er det virkeligheden der er gal eller er galskaben virkelig?” 

”2 kroner og 25 øre” handler om en 14-årig dreng, der er vred over verdens uretfærdighed og derfor sætter sig for, at han vil gøre noget godt. For 2 kroner og 25 øre kan man ernære et barn i Afrika én dag. For 225 kroner kan man redde det samme barn fra at dø.

07.03.21