Månen i litteraturhistorien

Anbefalinger af månelitteratur både til dig, der er nysgerrig på, hvordan månen er blevet behandlet som romantisk symbol i litteraturen og været objekt for utallige rejser og koloniseringer i fantasien før mennesket første gang faktisk satte sine ben på månen. Her er lidt til både den interesserede, den øvede læser af månelitteratur og nørden.

Har du lyst til at udvide dit månekendskab en smule anbefaler vi at du starter blidt i form af Hergés ikoniske fortælling om Tintin og Kaptajn Haddock i Månen tur-retur. Kigger vi til danske tegneserieskabere kunne du også med fordel kaste dig over Claus Deleurans tegneserie Thorfinn del 1 og 2 om Thorfinn Karlsen Tågegårds lykkelige liv – han ender bl.a. på månen med sin kæreste for en kort bemærkning. Bliver vi i klassikerhjørnet er H. C. Andersens Billedbog uden billeder meget anbefalelsesværdig – 33 eventyr fortalt af månen til den unge kunstner. I øvrigt illustreret i 2005 af Ib Spang Olsen. Bliver du herefter lidt træt af tegneserier og eventyr så grib fat i Paul Austers Moon Palace, der begynder i sommeren 1969 og hvor månen er et stærkt symbol for vor hovedperson.

Til dig der allerede er godt i gang med at udvide dit kendskab til månens repræsentation i litteratuern vil vi anbefale at du kaster dig over et par forfattere, der går mere alvorligt til sagen. Jules Vernes romaner Rejsen til månen og Rundt om månen er detaljerede, dedikerede og humoristiske skildringer af de fysiske og praktiske anstrengelser ved at komme til månen og H. G. Wells beskriver i De første mennesker på månen hvilken kompleks og avanceret, underjordisk civilisation, der lever deroppe.

Har du læst dig igennem de fleste værker, der beskæftiger sig med månen og vil du blot gerne holde din ekspertise ved lige vil vi anbefale Louisiana Revy: Månen, fra den indre verden til det ydre rum, der er udgivet i slut 2018 i forbindelse med museets måneudstilling. Og ellers må vi tilbage til 1600-tallet hvor Savinien de Cyrano de Bergerac (posthumt) udgiver Rejsen til månen og Rejsen til solen (L'Autre Monde: ou les États et Empires de la Lune) i 1657, der bl.a. indeholder den måske første beskrivelse af en rejse til månen ved hjælp af et fartøj med raketter (à la nytårsknallerter) fastgjort og hvori man finder en beskrivelse af månebeboerne, der har fire ben og talende øreringe, der bliver brugt til at uddanne børn.

The first men in the moon - H. G. Wells