Mens du venter på: BZ

05.10.16
Peter Øvigs nyeste bog BZ, der netop er udkommet, er inden længe klar til udlån på biblioteket. Mens du venter, kan du dykke ned i nogle af nedenstående bøger om BZ - eller læse en af Øvigs tidligere udgivelser.

BZ : du har ikke en chance - tag den! : et familiedrama
Af Peter Øvig Knudsen. Gyldendal, 624 sider.
Opstilling på biblioteket: 30.1664

Peter Øvigs bog "BZ : Du har ikke en chance - tag den! Et familiedrama" er hans bud på et dokumentarisk værk om 80’ernes vigtigste oprørere - BZ-bevægelsen.
Allerede inden han gik i gang med bogen var der kritiske røster, en af kritikerne er historiker, sociolog og tidligere bz’er Rene Karpantschof, der videreføre kritikken i anmeldelsen BZ: Et familiedrama på Modkraft.

Flere anmeldelser
BZ-bevægelsen var mere destruktiv end kreativ af Jes Fabricius Møller på Kristeligt Dagblad
Peter Øvig afpolitiserer BZ’erne i sin nye bog af Søren Mau på Information
Skulle Øvigs bog alene vurderes ud fra sin evne til at rive læseren med, ville den indkassere seks funklende stjerner af Adam Holm på Berlingske
Øvigs bz-bog åbner dør til en glemt del af danmarkshistorien af Christoffer Emil Bruun på Politiken

BZ

Ind til du får bogen i hånden, kan du læse nogle af de bøger der tidligere er skrevet af eller om BZ-bevægelsen. Her et udvalg fra Hovedbibliotekets magasin.

Fugle større end vinden - : en bog om og omkring begivenhederne i Ryesgade 58 og BZ-bevægelsen
VS-Forlaget, 1986.
"Beskrivelser og vurdering af boligbevægelsen og ungdomsbevægelsens udvikling."

Gadens parlament : 30 års plakater fra den radikale venstrefløj af Malene Meisner
Møller, 2012.
"Gengivelser af ca. 500 plakater fra 1980'erne, 1990'erne og 2000'erne. Hvert 10-år indledes med en tekst, der dels opridser de historiske begivenheder omkring BZ-bevægelsen, de autonome og Ungdomshuset, og dels overordnet analyserer plakaternes æstetik og indhold."

Knald eller fald : billeder fra 4 års BZ-kamp af B. Zætter
Autonomt Forlag, 1985.
"Om dagligliv i besatte huse, husbesættelse, rydninger, gadekampe, demonstrationer og aktioner."

Lokummet brænder af Tine Bryld
Gyldendal, 1987
"Om BZ'ernes konflikt med Københavns politikere, politi og Ungbo september 1986 om huset i Ryesgade."

Ungdomshus nu!
Tiderne Skifter, 1982.
"Om initivgruppens aktiviteter for at erhverve en bygning til ungdomshus."

Uro - 25 års gadekamp af Tom Heinemann
Tiderne Skifter, 1995.
"Dokumentation af de sidste 25 års stadigt voldsommere konfrontationer mellem demonstranter og politi i Danmark."

Flere materialer om BZere

Du kan også vælge se filmen BZ på Filmcentralen
Dokumentarfilmen BZ fortæller historien om de unges oprør, set på 20 års afstand. Det er blevet en historie om sejre og nederlag, om vrede og kærlighed, om magt og afmagt. Filmen fortæller om en periode i nyere Danmarks- og københavnerhistorie, der satte forholdet mellem borgere, politi, politikere og de unge på en hård prøve. Filmens omdrejningspunkt er de ni dage i Ryesgade, hvor hele nationen fulgte dramaet time for time.

Mere Øvig

Peter Øvig
Peter Øvig Knudsen er en dansk journalist og forfatter. Han har kaldt sig selv dokumentarist og amatørhistoriker.
Øvig Knudsen blev uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1987 og var som led sin i uddannelse i praktik på Ekstra Bladet. Senere har han arbejdet for pressebureauet 'Sidelinjen', månedsbladet Press, Information, Weekendavisen og DR, hvor han lavede programmet Marathon, der var 24 timers interview hjemme hos diverse kendte. Siden 2003 har han arbejdet som forfatter på fuld tid.
Den hidtil største salgssucces har Øvig Knudsens oplevet med bøgerne om Blekingegadebanden, der gav ham Cavlingprisen og Montanas Litteraturpris i 2007.
Læs mere på Wikipedia

Birkedal : en torturbøddel og hans kvinder
Gyldendal, 2004.
"Beretningen om den højestplacerede dansker i Gestapo under besættelsen, Ib Birkedal Hansen (1909-1950), herunder om forholdet mellem Birkedal og hans kvinder, psykiateren Max Schmidts rolle og om de dramatiske begivenheder, der førte til at den frygtede stikkerchef og torturbøddel blev henrettet i 1950 som den sidste efter retsopgøret"

Blekingegadebanden
Gyldendal, 2009.
"Den dokumentariske historie om Blekingegadebanden på baggrund af samtaler med de involverede og adgang til fortrolige arkiver hos politi og efterretningstjeneste."

Efter drabet : beretninger om modstandskampens likvideringer
Gyldendal, 2001.
"En række modstandsfolk træder frem og fortæller om de danske likvideringer under anden verdenskrig, hvordan de blev besluttet og gennemført samt om de omkostninger der fulgte med."

Hippie
Gyldendal, 2011.
"Dag for dag beretning om unge hippiers forsøg med at skabe et nyt samfund i Thylejren i sommeren 1970. Eksperimentet, der varede i 74 dage, blev kulminationen på tre års bevidsthedsudvidende oprør - indledt over hele den vestlige verden. Men også om bagsiden af de vilde eksperimenter med sex, stoffer og religiøs magi, der ender i narkomani, selvmord og drab samt om besættelsen af Hjardemål Kirke med kunstneren Peter Louis-Jensen i centrum."

Mere af Peter Øvig Knudsen