Mesteren og Margarita

16.11.09
Boganmeldelse

Mesteren og Margarita af Mikhail Bulgakov

Forfatteren Mikhail Bulgakov er født i Kiev 15 maj 1891, død i Moskva 10 marts 1940, af sklerose.
Uddannet som læge, men mest optaget af at skrive. Imidlertid regnedes mange af hans skriverier ikke for politisk korrekte i hans samtid. F.eks blev fortællingen ”Hundehjertet”, først trykt og udgivet i 1987 under glasnost.
De sidste 10 år af sit liv skrev han på ”Mesteren og Margarita” som af mange betragtes som hans hovedværk. Denne 3. danske udgave er en oversættelse af den endelige og autoritative russiske udgave. Tidligere russiske udgaver har været censureret og forkortet.
Og hvad handler bogen så om? Det er umuligt at give et fyldestgørende referat. Men mesteren skriver på en roman om den migræneplagede Pontius Pilatus, som gerne vil redde Jesus fra korset, men er for fej. Mesterens værk vil ingen udgive, på grund af dens religiøse indhold. Fanden (i skikkelse af magikeren Woland) besøger Moskva, vi er i mellemkrigstiden, med kat og to assistenter. De infiltrerer teaterverdenen og viser på flere måder at mennesker er griske (også i Sovjet), at bureaukratiet florerer i fuldt flor, og at folk lader sig narre af ydre glimmer. Margarita er dødelig forelsket i mesteren og allierer sig med djævelen for at få ham ud af galehuset, hvor han, sammen med flere andre er endt, og for at de kan få en fremtid sammen. Hun tror på hans roman, det gør han ikke selv. Men den tilgivende kærlighed overvinder alt.
Disse to fortællinger væver sig ind i hinanden og der er noget at holde styr på. Som en anmelder skriver ”bliv klogere på kærligheden, religionen og historien i denne fandenivoldske, fantastiske og fortryllende – og vil jeg tilføje groteske og sine steder virkelig sjove roman". Sproget er ikke svært og denne 3. udgave har en rigtig god typografi. Den er nem at læse og svær at slippe. Det er sådan en type bog, som jeg nok vil vende tilbage til og læse igen, for der er mange temaer der bliver behandlet, og sikkert også mange måder, at forstå den på. Jeg tror det er en af den type bøger, man enten fascineres af eller totalt afviser, og jeg kan ihvertfald kun anbefale, at man taler om den med andre, som jeg gjorde det i bibliotekets romanlæseklub.

Anbefalet af Bibliotekar Berit Larsen