Mød Bent Jørgensen fra Bag om København

Anbefalinger: Indholdet i nyhedsbrevet Bag om København skrives af en række medarbejdere og samarbejdspartnere. Én af dem er Bent Jørgensen fra Sporvejshistorisk Selskab.

Nyhedsbrevet Bag om København bragte i foråret Bent Jørgensens artikelserie om "Københavns Rådhusplads i sporvognsperspektiv". Læs eller genlæs artiklerne her:

  1. Københavns Rådhusplads i sporvognsperspektiv
  2. Københavns Rådhusplads i sporvognsperspektiv
  3. Københavns Rådhusplads i sporvognsperspektiv

Bent Jørgensen er professor emeritus ved "Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab".

Ved siden af interessen for sprog, har Bent Jørgensen en stor passion for sporveje og sporvogne. Bent Jørgensen har været medlem i Sporvejshistorisk Selskab i mange år og skriver artikler til selskabets tidsskrift Bytrafik. Han har skrevet flere bøger deriblandt "Fra S-tog til sporvogn" og "Elektriske sporvogne i København".

Interessen for tog og transport startede da Bent Jørgensen var barn. Han boede ved Islev Station da S-toget kom dertil i 1949.
I dag bor Bent Jørgensen på Frederiksberg.

Hvad er den seneste bog du har læst?

- Jeg er netop godt inde i Aksel Sandemoses store roman Varulven fra 1958. Egentlig er jeg altid gået uden om Aksel Sandemose, men nu han altså i reolen, og det var regnvejr. Hans virtuose håndtering af fikspunkter før, under og efter 2. verdenskrig under norske forhold, og det frie forhold mellem mennesker han skildrer, gør det til en ren lystlæsning, der på mange måder gav mig mindelser om en af de bedste bøger med norsk emne, jeg nogensinde har læst, nemlig Knut Hamsuns Mysterier.

Hvis du skal anbefale én københavnerbog, hvilken er det så?

- Lige siden jeg i min skoletid løb ind i Zachariaes "Før og nu" har jeg været en hund efter københavnertopografiske billedværker. På de Historiske Dage i Øksnehallen i år faldt mit øje på billedværket "København : set gennem gamle billeder".

- Billederne er gengivet i et ordentligt stort format, og da de gamle negativer er knivskarpe, bliver værket en lystvandring gennem København og nærmeste omegn. Nogle af billederne har været vist før, men mange var ukendte for mig. En kæmpe fornøjelse.

Hvad er dit yndlingssted i København?

- Mit yndlingssted i København er Grønttorvet - ikke det nu forladte i Valby, men det gamle, der officielt hedder Israels Plads. Takket være de omkringliggende bygninger er her stadig den gamle åbne byrumsfornemmelse, og Torvehallerne har faktisk beriget pladsen, selvom de naturligvis fylder en del. Men de er først og fremmest stadigvæk torv med alle muligheder for spændende indkøb, og så har de også tiltrukket lidt udendørs handel af den rigtig gamle slags.

Bent Jørgensen på Israels Plads. Foto: Sune Hundebøll
29.07.22