Foto af fem bibliotekarer

Mørt kød og sej litteratur - boganbefalinger fra fem bibliotekarer

28.09.20
En skøn aften med god mad og en masse boganbefaling
Under overskriften "Mørt kød og sej litteratur" gav fem bibliotekarer deres bud på en række fantastiske bøger d. 22 september. Som de skrev i deres PR om arrangementet, der foregik på Traktørstedet Vestamager: "...Når man knokler sig igennem et litterært værk, kan man nogle gange blive helt (m)ør – det er ikke tilfældet med denne aftens fremragende fortællinger. De kan potentielt indeholde alt fra hudløst ærlige beretninger, rå militærtyper, hårdkogte detektiver, sejlivede skurke og stegte forfattere. Det er bøger, som du helt sikkert skal tygge en ekstra gang, men ligesom aftenens traktement byder de også på store smags- og sanseoplevelser. Bøger som mætter mentalt, men som også får dig til at kræve MERE!...".

Hér bagefter synes de fem bibliotekarer stadigvæk af titlerne absolut kan karakteriseres som hudløst ærlige og rå - kort fortalt. Hér får I de ti titler som blev anbefalet.

Lene fra Valby Bibliotek anbefalede den spritnye "Jordens Salt" af Jeanine Cummins:

Jordens salt er en rystende beretning om en mexicansk kvinde og hendes søns flugt fra narkokartellernes brutalitet. De har mistet hele deres familie i en nedskydning og nu søger de mod nord, mod grænsen til USA og den relative sikkerhed. De har ingen papirer og narkokartellet har spioner alle vegne, så de kan ikke rejse på vanlig vis. Selvom det er sindssyg farlig, ender de om bord på La Bestia – bæstet som er øgenavnet for de godstog som buldre gennem kontinentet.

samt "Vegetaren" af Han Kang:

Vegetaren er en smuk, vild og mærkelig historie om forvandling, sex, skam og galskab. Hovedpersonen skræller alle høflighedslag af sig for at undgå at spise kød – hvilket er meget alvorligt i Korea som har mange sociale normer og høflighedsregler at efterleve.

Rikke fra Østerbro Bibliotek anbefalede: "Dydens år" af Kim Ligget:

En helt helt vanvittig roman, med fuld fart på hele vejen, man sidder som læser fuldstændig naglet til læsningen hele vejen. Det er fantastisk dystopi når det er allerbedst, det er Tjenerindens fortælling med action.
Tierney skal, som alle unge 16-årige kvinder i Garner Sogn, sendes ud i skoven for at få afløb for sine magiske kræfter, inden hun skal giftes bort. Ikke alle vender tilbage i live. Åndeløst spændende Y/A dystopi for både voksne og unge.

og "Mit år med ro og hvile" af Ottessa Moshfegh:

Året er 2000 og det lader til at alle døre er åbne for den unge, smukke og nyuddannede (fra et Ivy League-universitet) pige. Hun bor i den helt rigtige lejlighed i den helt rigtige del af New York på Manhattan og lever af sine forældres arv., og den moderne, kulturradikale verden ligger for hendes fødder. Men hun vil ikke andet end at sove. Og takket være den moderne verden, så er netop det måske muligt. Måske er en kemisk dvale den eneste vej væk fra alt det, hun ikke kan overskue
Vores hovedperson isolere sig fuldsændig fra omverdenen, og når man har den rette psykiater ved sin side: Dr Tuttle -  som vil udskrives ALVERDENS præparater som i en bland selv slik butik, ja så er hele året på plads med at kunne sove sig væk fra alt.
Min bedste læseoplevelse i coronanedlukningen.

Mads fra Ørestad Bibliotek anbefalede "Noget frygteligt er altid lige ved at ske" af Lars Kramhøft:

Lars Kramhøft dykker ned i det at være en moderne mand i et minefelt af præstationskrav, angst, depression og søgen efter kærligheden.
Efter vores mening er det årets bedste danske tegneserie!

og "The Secret Man: An American Warrior's Uncensored Story af Frank Dux:

Selvbiografi fra manden hvis liv har givet inspiration til den legendariske kampsportsfilm "Bloodsport". Frank Dux er hemmelig agent, ninja, elitesoldat og formentlig fuld af løgn, men det er underholdende ud over alle grænser!

Tage fra Solvang Bibliotek anbefalede "Heimat" af Nora Krug:

Bogen handler om forfatterens jagt efter familiens historie i nazi-Tyskland. En søgen der går tæt på tidligere generationer. Udgangspunktet er at tyskere stadig konfronteres med fortiden og føler medbragt skyld for begivenhederne dengang. Og at skylden ikke lader sig afvise som irrelevant – for mange ting er ikke belyst og bearbejdet.I bogen indgår familiealbumbilleder, historiske dokumenter samt billeder af karakteristiske tyske ting og gammelt legetøj og effekter fra krigens tid. Det er en fantastisk udgivelse, som jeg blev grebet af.

og "En dødsnat" af Marie Bregendahl:

Fantastisk spændende at følge begivenhederne set fra de synsvinkler forfatteren har valgt. Det er i høj grad 12-årige Lise eller de andre børn, der registrerer hvad der sker. Eller bedstemoderen, der uforstyrret tilbereder sødsuppe og vafler, fordi det byder traditionen, når en ny skal komme – alt imens datteren er ved at dø. En Dødsnat er en lidt overset klassiker. Sej litteratur fra øverste skuffe!

Morten fra Ørestad Bibliotek anbefalede "Blomsterdalen" af Niviaq Korneliussen:

Rørende roman om pigen der har svært ved at få det hele til at gå op med kærligheden, drømmestudiet (på papiret) og med at føle sig hjemme i en verden, hvor hun altid føler sig ved siden af. Blomsterdalen er også en fortælling om tab, de mange selvmord i Grønland, og om selvskade, og lidt af en følelsmæssig rutschetur. Men - den er god!

og "Røde Orm" af Frans G. Bengtsson:

En helt fantastisk vikingeroman! Røde Orm er den ultimative actionman og træmand, hvor der skal meget til for at træde ham over tæerne. Men sker det - så render han sit sværd igennem modstanderen. Det er længe siden jeg har leet og følt så meget efter endt læsning, og glæder mig til at genlæse den for anden gang...snart.

God læselyst

PS - arrangementet blev selvsagt afholdt med behørig afstand, og mundbind, visirer og andet godt, men alligevel blev det en rigtig hyggelig aften.