Musikkens førstedamer

Af Københavns Biblioteker
25.02.17
Mød 4 spændende kvinder, der lagde grunden til den musik, du lytter til i dag.

I musikkens historiebøger kan det nogle gange se ud som om mandlige musikere fandt på alt omkring rockmusikken og de genrer, den blev født ud af.

Men der var inspirerende kvinder med lige fra starten - mange af dem huskes bare ikke i samme omfang. De er dog absolut værd at få tilbage i rampelyset, for det var nogle farverige, kreative damer.

Roskilde Bibliotekernes musikbibliotekar Anya Mathilde Poulsen var i P1 Eftermiddag d. 3. januar for at fortælle om nogle af de helt tidlige kvindelige pionerer, som lagde grundstenene til nutidens rock og relaterede genrer. Her er dem, hun tog med:

Ma Rainey
På plakater og reklamer blev Ma Rainey omtalt som Gold-Neck Woman of the Blues og The Paramount Wildcat.  Hun kom til verden helt tilbage i 1886 og udgav sin første plade i 1923. På det tidspunkt havde hun dog optrådt som omrejsende kunstner i årevis. Både i sin vokalstil og i privatlivet havde hun fuldt tryk på. Bl.a. blev hun i 1925 arresteret for at have holdt et orgie med nogle af sine korpiger.

Og selv om hun var gift med mænd, havde hun appetit på mere end det. Som når hun i Prove It On Me sang: "I went out last night with a crowd of my friends, they must have been women, 'cos I don't like no men".  Bob Dylan nævner hende i øvrigt i sin sang Tombstone Blues - i samme linje som Beethoven.

Bessie Smith
Bessie Smith var en anden legendarisk, tidlig bluessangerinde og en stor inspiration for jazzlegenden Billie Holiday. Lige som Ma Rainey var Smith en flamboyant dame, der omgav sig med glimmer, glamour, strudsefjer og pailletter og havde sin egen specialdesignede togvogn.

Hun kom, som så mange andre bluesmusikere, fra stor fattigdom i de amerikanske sydstater - bl.a. blev hun forældreløs som ni-årig og hjalp med at skaffe sig selv og sine søskende brød på bordet ved at optræde på gaden - men arbejdede sig op til en position som højtbetalt kæmpestjerne. I 1937 døde hun, kun 43 år gammel, i en bilulykke. På grund af familiestridigheder fik hun først en gravsten i 1970 - den blev bl.a. betalt af Janis Joplin, som var stor fan.

Sister Rosetta Tharpe
Noget særligt bemærkelsesværdigt ved Sister Rosetta Tharpe er hendes guitarspil. Hun blev født i 1915 og var rundet af gospeltraditionen i de amerikanske sydstater. Men hun optrådte lige så gerne i natklubber og på barer, hvad der medførte afstandtagen fra dele af hendes troende publikum. Selv mente hun, at hun kom i kontakt med flere fortabte sjæle de steder.

Som Rainey og Smith var hun en farverig dame. Hendes tredje bryllup var en koncert med tusindvis af betalende gæster - og med en stor guitarspillende figur af hende selv som udsmykning. Musikere som Chuck Berry, Johnny Cash, Elvis og Jimi Hendrix har nævnt hende som inspiration. Og hendes foretrukne guitarmodel var en Gibson SG, samme slags som Angus Young fra AC/DC er kendt for at bruge.

Mother Maybelle Carter
Hvor de tre damer herover kom fra blues- og gospelmiljøerne, så havde Maybelle Carter sine rødder i country- og folkemusikken. Senere i sit liv blev hun kendt som mor til Johnny Cashs kone June Carter Cash, men Maybelle Carter var en stjerne i egen ret længe før det.

The Carter Family stammede fra Virginia og indspillede deres første musik i 1927, på et tidspunkt hvor Maybelle Carter i øvrigt var gravid i ottende måned. Gruppen var en trio bestående af ægteparret A.P. og Sara Carter samt altså Maybelle, der var kusine til Sara og svigerinde til A.P. Hun var en fremragende instrumentalist på både guitar, banjo og autoharpe og havde en helt særlig guitarteknik, hvor hun spillede melodien på de dybe strenge og rytmen på de lyse. Det kendes nu som "Carter scratch" og "Carter lick".

Oprindeligt skrevet af Roskilde Bibliotekerne.

for at skrive en kommentar.
Materialer