Nanna Foss – 10 bøger der har gjort indtryk

Nanna Foss, der gæster Østerbro Bibliotek den 5 september, er storlæser og har sendt os de ti bøger, der har gjort størst indtryk.

1) "Og så drukner jeg" af Ditte

Wiese Rørende og rå bog om den umulige jagt på det perfekte liv. Rammer lige ned i ungdommens sårbarhed, også når man er voksenlæser.

2) "The Raven Boys" af Maggie Stiefvater

Første bog i én af mine yndlingsserier. Handler (blandt andet) om en gruppe umage venners jagt på en sagnkonge, der kan opfylde ønsker. Der er også noget med en profeti om at slå sin første kærlighed ihjel.

3) "A Monster Calls" af Patrick Ness

Poetisk og barsk historie om et træ, der bliver levende, og en dreng med en kræftsyg mor. Pro-tip: Læs ikke offentligt. Det bliver ikke kønt.

4) "The Illuminae Files" af Jay Kristoff & Amie Kaufman

Syret science fiction-trilogi, hvor hele historien er fortalt med blandt andet chat-logs og tegninger. Det er fedt tænkt og tænderskærende spændende.

5) "Red, White & Royal Blue" af Casey McQuiston

Romantisk og sjov historie om den amerikanske præsidentsøn Alex og den britiske prins Henry, der hader hinanden – lige indtil en uheldig hændelse tvinger dem til at lade, som om de ikke gør.

6) "Not If I See You First" af Eric Lindstrom

En af de bedste bøger med en blind hovedperson, jeg har læst. Romantisk, humoristisk – og uden filter. En af mine egne hovedpersoner er blind, så det er fedt med historier, der skildrer blindhed troværdigt.

7) "Brødrene Løvehjerte" af Astrid Lindgren

Jeg har læst den både som barn, ung og voksen – senest for mine egne børn. Ja, den holder stadig. Ja, jeg tuder stadig over det brev, som Tvebak efterlader til sin mor i starten.

8) "One" af Sarah Crossan

Smuk historie om et par søstre, der er siamesiske tvillinger – samt de udfordringer og hjerteskærende valg, der kan være forbundet med at være to sjæle i én krop.

9) "Skovpigen Skærv" af Kim Leine

Eventyrlig og barsk fortælling, der holder læseren (eller tilhøreren) på tæerne til det sidste. Twistet undervejs efterlod både mig og mine børn med WTF-ansigter.

10) "Melendy-børnene og fire blev til fem" af Elizabeth Enright

Ældre sag med et lidt De 5-agtigt vibe. Jeg har kun læst denne ene bog i serien, men det var en scene herfra, hvor nogen taler om Perseiderne, der vakte min interesse for sværme af stjerneskud – og som mange år senere fik mig til at navngive alle bøgerne i SPEKTRUM-serien efter meteorstorme

06.08.20