Olive Kitteridge

15.07.11
Bogen består af 13 forskellige mindre historier, som alle på en eller anden måde fortæller historien om Olive Kitteridge, og giver et billede af livet og forviklingerne I den lille by Crosby i Maine.

Olive Kitteridge af Elizabeth Strout.

Nu er det jo blandt andet mit job at anbefale bøger til lånerne, men indimellem er jeg så heldig, at en låner giver mig en bog og siger: denne her, den er bare god, læs den!  – det var præcis det, der skete med ”Olive Kitteridge” -og god, det er den!

Bogen består af 13 forskellige mindre historier, som alle på en eller anden måde fortæller historien om Olive Kitteridge, og giver et billede af livet og forviklingerne
I den lille by Crosby i Maine. Olive er hovedpersonen, men i flere af historierne optræder hun kun i forbifarten eller som et minde – alligevel bliver der tegnet et tydeligt billede af kvinden Olive.
Hun er gift med Henry, den højt elskede lokale apoteker, selv er hun pensioneret matematiklærerinde, som i sin tid var frygtet for sin skarp tunge og brutale ærlighed. Hun er gammel, tung og skraptantet, ikke lige den ideelle hovedperson, skulle man mene, men hvor er det befriende. For Olive er et ”rigtig” menneske, og hvor tit støder vi egentlig på det i litteraturen? Hun rummer mange ting og det gør hende interessant. Hun er hurtig til at dømme andre og bliver lige så overrasket når andre dømmer hende. Det er en kvinde med et heftigt temperament, men hun er også meget loyal, som da Henry får et slagtilfælde og ender på plejehjem, besøger hun ham hver eneste dag. Hun rummer på trods af al sin kantethed og skraphed stor empati, for hun forstår ensomhed, at livet er hårdt og  hvorfor mennesker fejler – ikke mindst hende selv.

Det er en mere tyrannisk end elskelig, kompleks kvinde, der træder frem. Som gennem sin - og omgivelsernes historie får fortalt os en masse om det at være menneske, om at elske og om at ældes. Om ægteskab, om de fejl vi gør, og de håb vi alle har.
Det er en stor lille bog – et mesterværk.

 

for at skrive en kommentar.
Materialer