Partisaner uden fædre - en roman af Franz Josef Degenhardt

07.05.10
En roman der sætter tankerne i gang.

Vi befinder os i et arbejderkvarter i Tyskland i 1944-45. Lejekasernerne ligger klods op af fabrikken, hvor kvarterets beboere arbejder sammen med russiske tvangsarbejdere og krigsfanger.  En fabrik der producerer til den tyske Wehrmacht.

Man holder sammen i kvarteret og hjælper hinanden hvor man kan. Madrationer deles med de russiske tvangsarbejdere som har endnu dårligere vilkår end den almindelige tyske arbejder. 
- Kvarterets helte er Ernst Thälmann, Stalin, Lenin og Rosa Luxemburg .

Vi følger de store børn Fänä, Viehmann, Tünnemann, Zünder og Sugga.  De drikker brændevin og ryger som voksne - måske ikke ligefrem med mødrenes billigelse, men det ses dog som en naturlig del af livet.

Fædrene til kvarterets børn er ofte fraværende -  døde,  ved fronten, i fængsel eller i kz-lejr. En "afhentning" af panserne kan godt føre til et par ødelagte maskiner på fabrikken!

Børnene spiller en aktiv rolle i modstandskampen. De bruges bl.a. som kurerer mellem de forskellige kommunistiske celler. De kender området som deres egen bukselomme og  finder skjulesteder til flygtninge.

Skolerne er sønderbombet, derfor har de 12-13 årige venner alverdens tid. Især da det lykkes dem på behændig vis at sno sig udenom den nazistiske ungdomsorganisation  Das Deutsche Jungvolk .

Det er en del af den tyske historie man ikke hører meget om og man tænker - hvor stor var modstanden mod nazisterne egentlig i den tyske befolkning og var der virkelig hele kvarterer som dét der beskrives i romanen?

Forfatteren Franz Josef Degenhardt (f. 1931) er kommunist, forfatter og visesanger . På hans egen hjemmeside kan du bl.a. finde teksterne på hans sange.

http://www.youtube.com/watch?v=u9X6RuaTAyc

Dies Land ist unser Land

Du kan reservere bogen her:

 

 

for at skrive en kommentar.
Materialer