Podcastredaktøren anbefaler fem lytteværdige podcasts

04.05.21
Historiepodcaster Berit Freyheit lytter til MANGE podcast. Her fortæller hun om fem, som står først på hendes lytteliste.

Jeg har arbejdet med lyd det meste af mit voksenliv. Som ganske ung spillede jeg guitar og sang i rytmisk kor. I 1980erne var jeg med, da Danmarks Radios monopol blev brudt, og en masse lokalradioer sprang ud over hele landet

Og senere jeg fik mulighed for at arbejde med lydaviser og senere lydbøger i Københavns Biblioteker. I løbet af 2007-8 opdagede jeg fænomenet podcast - og jeg lod mig inspirere. Måske kunne bibliotekerne bruge den formidlingsplatform til noget. Dette resulterede i, at jeg i 2012 satte gang i en litteraturformidlingspodcast – og i 2016 udsendte første episode i historiepodcasten Bag om København. En del af bibliotekernes lokalhistoriske satsning.

Her kan du læse mere og abonnere på nyhedsbrevet Bag om København.

At lytte til podcast

Mit lyttemønster har ændret sig gennem årene. I begyndelsen var jeg fastlåst i litteraturen, i forfatterne og deres liv og bøger. Sidenhen gik det op for mig, hvor mange historiepodcast, der var derude. På det tidspunkt dog mest engelsksprogede.

Og så blev jeg lidt af en lytte-snob. Jeg ledte efter den ”store lyd”, det ”originale take”, alle eksperimenterne med form og indhold.

I dag lytter jeg primært til det, der emnemæssigt interesserer mig, uagtet hvor lidt eller hvor meget der eksperimenteres. Indimellem bliver jeg endda irriteret på smækkende bildøre, hagl på et tag eller skridt i gruset, som blot skal illustrere en pointe i speaken.

Gad vide, hvordan jeg lytter i morgen? Eller i overmorgen?

Den uendelige lytteliste

Ja, jeg lytter til mange… MANGE podcast. Af faglig som personlige grunde. Det betyder, at jeg må sortere. Måske hører jeg kun et par episoder og så videre til den næste. Lyttedøgnet er jo trods alt begrænset.

Men her er altså fem aktuelle eksempler fra min lytteliste:

Tre podcast jeg nyder at lytte til – lige nu

We didn’t start the fire

Nu er jeg jo historienørd. Derfor er det også oplagt at begynde med sådan én – fra USA. Dens grundidé er ret original, synes jeg. Den fortæller efterkrigshistorie ud fra Billy Joels sang: We Didn't Start the Fire.

Første vers begynder sådan her: "Red China, Johnnie Ray, South Pacific, Walter Winchell, Joe DiMaggio, Joe McCarthy, Richard Nixon, Studebaker, Television, North Korea, South Korea, Marilyn Monroe…"

Og så hiver de eksperter ind, der fortæller om de enkelte navngivne emner eller personer, f.eks. Nixon eller Marilyn Monroe. Jeg er nået til Nord Korea og glæder mig til at føres gennem resten af sangen.

Læs og lyt mere om We didn’t start the fire her på siden.


Off the Record

En ny musik-biografisk podcast – første sæson om David Bowie. Grund-episoderne er en helt konventionel gennemgang af Bowies liv og musikalske udvikling. Og så er der en lang række bonus-episoder med interviews med vigtige personer i hans liv og karriere.

Bowie var stor i mine formative år, men selvom jeg aldrig har været fangirl, synes jeg alligevel, at han er spændende at dykke ned i. Jeg har også altid godt kunnet lide biografier.

Fortællingen lyder visse steder nærmest som fiktion. Det driver historien frem på en underholdende måde, men som en der selv laver en fakta-baseret podcast, skurrer det indimellem en anelse i mine ører.

For mange vil det nok også være et minus at Bowies musik ikke afspilles, men for mig betyder det intet. Jeg er ikke den store tilhænger af at lytte til hele musikstykker i podcasts, små smagsprøver kan dog gå an.

Læs og lyt mere om Off the Record her på siden.
 

Twenty Thousand Hertz

Så skal vi lyd-nørde lidt! Twenty Thousand Hertz handler om lyd - om interessant lyd, genkendelig lyd, videnskabelig og historisk lyd.

F.eks. hvad er en Stradivarius og hvorfor er lige netop dén violin så fantastisk. Eller hvordan moderne teknologi (deep fake) kan stjæle din stemme og få dig til at tvivle på, om du kan stole på det, du hører. Eller kan planter synge? Eller dengang den ’sataniske panik’ i USA fik folk til at spille musik bagfra og høre sataniske budskaber i tidens musik. F.eks. Stairway to Heaven med Led Zeppelin.

Læs og lyt mere om Twenty Thousand Hertz her på siden.

To podcasts jeg egentligt havde dømt ude – men alligevel lytter til

Jeg bryder mig i den grad ikke for sludre/sladre podcasts. Altså dem, hvor det tager en evighed at komme i gang med emnet. I stedet småsludres, grines, fnises om besøg i supermarkedet eller om hvad man burde have spist til morgenmad i stedet for det man rent faktisk gjorde...

Jeg ved godt, at man får et personligt forhold til podcastværterne, men jeg lytter sjældent videre. Jeg vil gerne underholdes, men det er podcastens tema, som interesserer mig, jeg vil vide mere. Snik-snak er ikke rigtig mig. Og dog…

Levemænd

I Levemænd sidder værterne, komikeren Sebastian Dorset og musikeren Mikkel Riber nemlig og verbal-jammer over et eller andet (oftest) ligegyldigt emne. Efter endt lytning husker jeg intet om indholdet, men jeg har (meget mod min vilje) hygget mig gevaldigt undervejs!

Læs og lyt mere om Levemænd her på siden.

Han Duo

En podcast der anmelder film, spil og tv. Film, spil og tv som jeg aldrig har set - eller nogensinde får set. Og computerspil er gået i stå for mig siden 1990ernes skydespil…

Værterne i Han Duo har markante meninger og er heller ikke altid enige – og det er klogt og underholdende at høre på. Da jeg i sin tid begyndte at lytte, var der også sjatter af plat og seksuelt ladet humor. Dét i sig selv ville normalt få mig til at springe videre til en anden podcast. Men nu har de luet ud i det meste og jeg lytter (stadig) videre.

Jeg er i godt og vidende nørde-selskab. Podcasten er velforberedt og stramt styret (sådan virker det i hvert fald). Det kan jeg godt lide. Også selvom jeg aldrig kommer til at udforske det, de taler om

Læs og lyt mere om Han Duo her på siden.

Der er podcasts for alle

Der er podcast i den form, emnevalg eller originalitet du ønsker det. Også på dansk, selvom de engelsksprogede har et langt større udvalg. 

Find meget mere inspiration på Københavns Bibliotekers lydunivers i linket nedenfor.