Pride in the name of love!

09.08.19
Priden for unge - i skønlitteraturens tegn

I næste uge går priden i gang i København med blandt andet et stort optog igennem byen. Udover de mange events og shows i ugen,

kan du som ung også dykke ned i skønlitteraturen om homoseksualitet, transkønnethed og meget andet, for der er udgivet rigtig meget spændende litteratur om emnet,

det handler om identitet, om at finde sig selv og tør være hvem man er.  

Rigtig god Pride 

 

Hvis jeg var din pige 

En dybt rørende bog! absolut en af mine favoritter. 

Amanda Hardy er den nye pige på skolen. Ligesom alle andre vil hun gerne få nye venner og passe ind. Men Amanda har en hemmelighed.

Og hun vil ikke så tæt på nogen, at de risikerer at opdage den.  
Men da hun møder den søde og venlige Grant, kan Amanda ikke lade være med at lade ham komme tæt. De tilbringer mere og mere tid sammen,

og det begynder at gå op for hende, at hun mister for meget ved at holde ham på afstand. Hun ønsker mere og mere at dele alt med Grant - også sin fortid.

Men Amanda er bange for, at når han først kender sandheden om hende, vil han ikke kunne se bort fra den. 
For Amandas hemmelighed er, at hun før hed Andrew.  
Vil sandheden koste Amanda hendes nye liv - og ham, hun har forelsket sig i? 
 

Den dag jeg glemmer 

Lider du af uønskede minder? Ring til Leteo Instituttet og hør mere om vores banebrydende erindringsbefriende indgreb! 

Det er svært for den 16-årige Aaron at finde glæden ved livet efter farens selvmord. Med støtte fra sin mor og sin kæreste Genevieve er han dog langsomt ved at komme ovenpå igen. 

Men da Genevieve rejser væk i et par uger, møder Aaron tilflytteren Thomas. Thomas gør ham glad, og efterhånden går det op for Aaron, at han er mere end bare en ven.

Problemet er, at det blandt Aarons gamle venner slet ikke er i orden at have følelser for en anden fyr. I et desperat forsøg på at lukke ned for farens selvmord,

vennernes svigt og sine egne følelser for Thomas, overvejer Aaron at lade sig indlægge på Leteo Instituttet. Også selvom det vil betyde, at han helt må glemme,

hvem han i virkeligheden er. 

Er du okay, Matthias? 

Bogen indgår i en serie om udvalgte personer fra samme skoleklasse, virkelig god serie om identitet og hvordan en klasse fungerer, her er det Matthias vi skal høre om. 

Jeg er bøsse. Homoseksuel. Bæskubber. Bagdørsindianer. Bøssekarl. Jeg kan blive ved, for der findes tusind øgenavne. Problemet er bare at jeg 1) ikke ønskede at

afsløre min hemmelighed, og 2) jeg havde faktisk slet ikke lyst til at være bøsse. Alt i mig skreg efter at være normal. At være ligesom alle de andre.

Matthias er homoseksuel. Ingen må vide det, for hans far vil slå ham ihjel hvis han finder ud af det. Men så er det godt at han har Thomas. Thomas forstår alt, og han er så sød og sjov.

Problemet er bare at Matthias aldrig har mødt Thomas  

Release 

Jeg læste bogen lige da den udkom og jeg var glad, endnu en rørende og nærværende bog af Patrick Ness. Bogen er inspireret af Virginia Woolfs "Mrs Dalloway", der foregår over en dag.  

Adams far, den lokale præst, vil ikke have en søn, som er bøsse. 
Adams tidligere kæreste, Enzo, siger, at det de havde sammen ikke var rigtig kærlighed. Adams bedste ven, Angela, som er en af de få, der elsker og accepterer ham,

er ved at flytte til Holland. På ét døgn bliver Adam konfronteret med alle de ting, som gør allermest ondt, men inden solen står op, sker der noget, som giver ham styrken til

at give slip på smerten og se på sig selv på en ny måde. Imens Adam prøver at finde sin identitet, prøver et magtfuldt væsen fra underverdenen at hjælpe en forvirret og vildfaren sjæl til at give slip. 

Fortid er alt jeg har 

Da Griffins første store kærlighed og ekskæreste, Theo, drukner ved en ulykke, falder Griffins verden sammen. Selvom Theo var taget af sted på college og

blevet kæreste med Jackson, var Griffin ikke i tvivl om, at han på et tidspunkt ville komme tilbage til Theo. Oven i det hele er Jackson den eneste, der forstår

Griffins hjertesorg. Men uanset hvor meget de taler sammen og åbner sig for hinanden, bliver Griffin mere og mere deprimeret. Han er ved at miste sig selv til sine

tvangstanker og destruktive valg. Og de hemmeligheder, som han har gået og gemt på, er ved at flå ham i stykker. Hvis Griffin skal have håb om en fremtid,

må han først konfrontere sin fortid. Fortid er alt jeg har er en heftig fortælling om kærlighed, sorg, psykisk sygdom og de rystende konsekvenser, det kan have,

hvis man ikke formår at gøre op med fortiden 

Had mig, elsk mig 

Bjørn ryster spraydåsen med den sorte maling. Så skriver han med store bogstaver ”BØSSE” på asfalten. Bøsse. Så går han lidt tilbage og betragter sit værk.

Det var sådan, det skulle være. Det var sådan her, han skulle gøre det. Han tjekker sin mobil. Nej, der mangler noget. Så skriver han ”JOHAN ER“ foran bøsse.

Nu har han gjort, som de sagde, han skulle. Snart er han ligesom dem." 

Bjørn og Johan går i 9. klasse. Lige inden sommerferien sprang Johan ud som bøsse, og det har Bjørn virkelig svært ved at håndtere. For hvad betyder det for deres venskab,

og hvad skal Bjørn stille op med de andre, som hader Johan og ønsker, han bare skal dø? 

Leah på offbeatet 

Leah på offbeatet er en selvstændig fortsættelse til den internationale bestseller Simon vs. verdens forventninger, som er filmatiseret under titlen Love, Simon. 

En meget nærværende og godt fortalt bog, jeg kan varmt anbefale at man læser den, om en piges usikkerhed på hvad hun er og hvem hun er. 

Som trommeslager i et band har Leah intet problem med at finde takten - men det er ikke helt så let i det virkelige liv. Hun elsker at tegne, men tør ikke vise sine tegninger til nogen.

Og selvom hendes mor ved, at hun er biseksuel, har Leah endnu ikke fortalt det til sine venner - ikke engang til sin bedste ven Simon, som er homoseksuel.

Afslutningen på high school nærmer sig, der er spændinger og uro blandt vennerne, og det går efterhånden op for Leah, at hun måske er ved at forelske sig i en af dem. 

Jeg er faret vild 

bogen følger tre teenagere, Freya, Nathaniel og Harun, som hver især har deres problemer at kæmpe med, da de tilfældigvis møder hinanden i Central Park i New York. 

I løbet af dagen får de åbnet sig og fortalt deres historier til hinanden og dermed får de også mulighed for at komme tilbage på rette vej. 

Aritoteles og Dante opdager universet 

Jeg læste den på engelsk og var fuldstændig betaget af den smukke historie mellem to venner, gu ske lov blev den oversat til dansk – og ja, bare læs den! 

Aristoteles er en vred ung mand med en bror, der sidder i fængsel. Dante er den type, der ved alt, og som har en usædvanlig tilgang til livet. 

Da de to mødes tilfældigt, har de ved første indtryk ikke noget til fælles. Men da de begynder at tilbringe tid sammen, opdager de, at de har et helt særligt venskab

- af den slags, der forandrer liv og varer for evigt. Sammen lærer de, de allervigtigste sandheder om sig selv og om hvem, de gerne vil være. 

Simon vs verdens forventninger 

En rørende og morsom kærlighedsroman og som nævnt tidligere: filmatiseret. (men,...hay...bogen er bedre) 

17-årige Simon er ikke helt parat til at springe ud som bøsse, da en af hans emails falder i de forkerte hænder, og han risikerer, at bolden ikke længere er på hans banehalvdel:

Enten hjælper han Martin, klassens klovn, med at få en date, eller også vil Martin afsløre ham. En klassiker i YA genren - hvis ikke du har læst den, bør du gøre det (NU) 

Venus Fluefanger 

Et nyt makkerpar i dansk ungdomslitteratur. To stærke litterære stemmer har slået sig samme og skabt en bog om at turde være sig selv. 

Venus Fluefanger er en roman om køn og identitet, venskab og kødædende planter. Om at være Alex og kæmpe for at passe ind i en verden bygget af lidt for firkantede kasser.

Men mest af alt om at turde stå ved sig selv.  

Mere end veninder 

Det er ikke nemt at starte et nyt kapitel i sit liv når man sidder fast i det gamle. 
Anja på 16 har svært ved at give slip på Nicoline, men da vennen Markus præsenterer hende for hans kusine Catherine, slår det straks gnister. 
Problemet er bare at Catherine bor i USA, og at Anjas mor er alt andet end begejstret for en lesbisk datter. 

Call me by your name 

Bogen bag succesfilmen - Og bogen er som altid meget bedre, det til trods for super skuespilpræstationer. Men, for pokker en rørende bog! 

Den 17-årige Elio tilbringer sommeren med sin familie i deres hus i Norditalien og forelsker sig hovedkulds i familiens sommergæst, den lidt ældre studerende Oliver. Elio

og Oliver udvikler ganske langsomt et forhold til hinanden, og det bliver en sommer i det smukke italienske landskab, de aldrig glemmer – og som kommer til at ændre deres liv for altid. 

Materialer
Spørg biblioteket