Rasmus bibliotakker for i år

20.12.21
2021 lakker mod enden; et år mange læsere vil se frem til at se i bakspejlet. Det sætter vi fokus på med årets decembertema. Her søger vi historierne om, hvordan bøgerne på forskellig vis har hjulpet, trøstet, ildnet, formanet og halet os igennem et år med nedlukning, genåbning, mundbind og coronapas. Vi har spurgt vores skribenter, om der var en særlig bog, der lettede deres tungsind under vinterens lockdown? En dystopi, som tilbød forløsende genkendelse? En novelle, der kurerede deres mismod? Her er det vores kollega fra Brønshøj Bibliotek, Rasmus, der takker af for i år, netop som han slutter sig til skribentteamet. Velkommen Rasmus!

'Farskibet' af Glenn Bech

”Med dit selvmord slog du barnet, jeg lige havde været, ihjel.” Sådan indleder Glenn Bech sin radikale, vrede, omsorgsfulde og eksperimenterende erindringsroman, der udgør min største læseoplevelse i 2021. Den er et kampskrift mod giftig maskulinitet og vold, og et forsvar for en anden og mere omsorgsfuld måde at være mand på. Gennem en tøvende og tvivlende erindringsskrift, skrives en fortælling om en familie, der er mærket af faderens selvmord.

Vi befinder os i erindringens grænseland i barndommen, og følger brødreparret Glenn og Renés opvækst og ungdom, der bl.a. byder på en mindeværdig scene fra en akavet familietur til Grækenland. Den giftige maskulinitet kommer til syne på mange forskellige måder i bogen, og søges et opgør med, for hvorfor er det egentlig, at mænd ikke opsøger hjælp i tide, begår mere vold og falder mere igennem når nedturen rammer?

Bogen skifter form og udtryk hele vejen igennem, og tempoet er både hurtigt og varierende, men den er samtidig meget dvælende og tænksom, så den holder godt fast i læseren undervejs. Jeg læste den i januar, mens landet var nedlukket på anden måde.

Jeg foretog i øvrigt et forfatterinterview med Glenn Bech, der blev vist på Tingbjerg Bibliotek/Kulturhus’ Instagram-profil. Du kan (gen)opleve interviewet her, hvis du er nysgerrig.

Litterær Luksus

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få bibliotekarens anbefalinger

Følg med i litterære tendenser, forfatterinterviews og events på Københavns Biblioteker

Følg med i litterære tendenser, forfatterinterviews og events.