Redaktionens sommergodter byder på både salt og sødt

12.07.21
Som vi andre glæder også skribentstjernerne sig til at forsvinde mellem sider i bøger, de endnu har til gode. Men hvordan vælges et værk?

Fængslende løfter om mindeværdige fortællinger kæmper om vores opmærksomhed gennem året, så alt for mange titler står i kø, når ferien falder. Hos vores crew er det alt fra feriedestinationens geografiske koordinater til titlers forførende ord eller låneres roser, der afgør læsningens skæbne. 

Læs med og lad dig inspirere, hvis du endnu ikke har besluttet dig for din sommerstak. 

Caroline sikrer sig en sanselig sommer med poetiske pinseliljer

"Poesiens fortættede og sanselige væsen passer perfekt til sommerdage, hvor det er for varmt til at tænke logisk og sanserne tager over. Jeg skal læse det unge stortalent Jens Kæmpe (1993), nærmere bestemt 'Pinseliljer' der udkom på Cris og Guldmann sidste år. Jens Kæmpe er et helt særligt talent – han skriver ungt og vist, sjovt og rørende. Det er så dejlig uprætentiøst og samtidig guddommelig smukt, når han skriver om gæs, delecigaretter, sælunger, peanuts og ja … fred på jord.

Gør som mig, tag 'Pinseliljer' med i sommerrygsækken og få en kæmpepoetisk sommer."

Seks skarpe fra Susannes kuffert

"Når jeg rejser på ferie, nyder jeg at læse bøger af forfattere fra det pågældende land. I sommerferien skal jeg til Færøerne, så det er oplagt for mig at genopfriske et par færøske klassikere. F.eks. Jørgen Frantz Jacobsens 'Barbara'. Gør skildringen af den vilde, erotiske Barbara det samme indtryk i dag, som da jeg var ung? Eller synes jeg nu blot, at hun er irriterende? En anden klassiker kunne være Willliam Heinesens roman 'De fortabte spillemænd' om tre spillemænd, der blandt religiøse fanatikerne og afholdsfolk gør, hvad de kan for at skabe glade dage.

Af titler jeg ikke kender, vil jeg glæde mig til at læse en meget rost digtsamling 'Broer af sultne ord' af Jóanes Nielsen. Også 'Ø' og 'Havbrevene' af den forholdsvis nye, færøske stemme Sara Hjelm Jacobsen lokker mig. Eller måske krimien 'Blid er den færøske sommernat' af Jógvan Isaksen. 

På billedet ses en meget smuk udgivelse om William Heinesen som billedkunstner."

Helles litterære tour

Hjemme hos Helle får tourens etaper selskab af Olivier Haralambons 'Mine imaginære ryttere':  

"Jeg kan ikke forestille mig en bedre kulisse, end de nydelsesfulde, lange dage med Tour de France at læse denne bog i. Hvis den er tilnærmelsesvis lige så god som forfatterens debut, der også handler om cykelsport, har jeg en vidunderlig, kuldegysende oplevelse i vente."

Tages top 1

Stillet overfor den ubarmhjertige opfordring af udvælge en enkel titel fra sommerens kuld, har Tage valgt at fremhæve Charlotte McConaghy debutroman 'Til Verdens Ende':

"Det er en bog, som råber til mig: En titel der signalerer undergang – og måske eventyr? Bagsideteksten antyder en snigende klimakatastrofe og en kvindelig ornitolog drevet af rastløshed og martret af noget mørkt i fortiden. Jeg venter en tankevækkende og fascinerende dystopi – og en stærk skæbnefortælling!"

Mød Laura fra Christianshavns Bibliotek

Laura er vores femte og foreløbigt sidste skribent ombord. Hun er særligt glad for den skæve litteratur, hvor alt kan ske, og intet er helt, som man regner med: 

"Litteraturen er bedst, når man bliver draget ind i et helt andet univers, end det vi almindelige dødelige bevæger os rundt i. Og der må gerne være udfordringer til de små grå, enten på det psykologiske plan eller i form af kringlede mysterier. Graphic novels, digte og dystopier finder ofte vej til mit natbord, men når der skal kobles af, står den også på nogle af de mest mareridtsagtige thrillers."

Når en låner gør forskellen

"Jeg har længe haft 'Alle himlens fugle' af Rakel Haslund-Gjerrild på listen over must-reads. Da en af vores faste lånere – en storlæsende tidligere dansklærer – forleden sagde til mig, at 'Alle himlens fugle' er den bedste roman, hun har læst i 10 år, røg den straks helt til tops på listen! Den dystopiske roman skulle ifølge hende ikke byde på de store handlinger, men sproget og stemningen bringer læseren et helt særligt sted hen. Og hvem har ikke brug for en dystopisk historie nu her, til at få tankerne væk fra den pandemi, der stadig fylder en del i vores hverdag."