Skjulte poeters klub

13.08.20
Hvem var Shakespeare? Avanceret guf for konspirationsteoretikere.

Der var engang en mand

Der var engang en mand ved navn Will Shakspere. Han boede i Stratford-upon-Avon i England. Han var bl.a. kornhandler og pengeudlåner, men interesserede sig også for teatret, blev medejer af et, og var en overgang skuespiller. Denne mand har efter sigende skrevet en masse fantastiske dramaer, der efter 400 år stadig er de mest spillede i verden, bliver filmatiseret, analyseret og inspirerer andre kunstnere.

En mand uden uddannelse  og særlige evner?

Nu ikke et ondt ord om kornhandlere fra provinsen - men det er mærkeligt. Wills forældre var analfabeter, man ved ikke om han selv gik i skole, i hvert fald fik han ingen universitetsuddannelse. Der foreligger intet om, at han som dreng skulle have haft særlige evner eller interesser. Og alle må vel medgive, at disse dramaer afslører et indgående kendskab til historie, kulturhistorie, latin, fransk, italiensk, engelsk ...

Tabuet er brudt. Fandtes William Shakespeare?

At betvivle at William Shakespeare er identisk med manden fra Stratford, er ikke nyt, men indtil for nylig særdeles tabubelagt. Både akademisk og populært. Nu har tiderne ændret sig, og i England strides forskellige fraktioner med hver deres kandidat til forfatterskabet. Forfatteren til nærværende bog, idehistorikeren Søren Hauge, holder på renæssance-geniet Francis Bacon, der er kendt for sin banebrydende indsats inden for bl.a. filosofi og naturvidenskab. Det er dog fuldt ud muligt, at dramaerne er skrevet af en gruppe mennesker, som Søren Hauge fra sit teosofiske ståsted betegner som pionerer, inspireret af bl.a. Rosenkreuz-ånden.

Men hvorfor skjule forfatterskabet? Jo, det ville være for risikabelt at stå åbent frem som forfatter(e) af disse dynamiske og sprængfarlige værker, der ofte sætter spørgsmåltegn ved den etablerede orden. De blev opført i teatrene, hvor folket kom for at blive underholdt, og her var de med til at berede vejen for demokratiet. I stedet meddelte ligesindede sig til hinanden - og til fremtiden - via hemmelige koder og billedsprog.


Debatten om Shakespeares identitet har bl.a. foranlediget oprettelse af The Shakespeare Autorship Coalition. På deres web kan man ved at deltage i en underskriftindsamling udtrykke sin "rimelige tvivl" om den traditionelle identitet, og således bane vej for ny forskning. 

 

for at skrive en kommentar.
Materialer