Skribenternes bedste bud på sommerens eskapistiske fornøjelser

30.06.22
Traditionen tro byder vi på en fireretters sommermenu med sæsonens bedste titler fra kvartetten; Laura, Cæcilie, Susanne & Tage.

”Ting jeg tænker på” af Louise Juhl Dalsgaard

En god sommerbog må efter min mening gerne være forholdsvis let at gå til, men der skal stadig være plads til refleksion, og det er skønt hvis den ovenikøbet kan få mig til at trække på smilebåndet. Disse kriterier opfylder erindrings- og collageromanen ”Ting jeg tænker på” til fulde. Forsiden prydes af et gammeldags polariodfoto, som får barndomsminderne til at springe frem, og fotoet illustrerer på fineste vis den stemning, som forfatter Louise Juhl Dalsgaard ønsker at fremkalde hos læseren. 

”Jeg tænker på ture til stranden. Mariehøns, marehalm og min mors blufærdige forsøg på ikke at afsløre noget hud. ’Ræk mig lige håndklædet, skat’, og så står hun der og vakler i sandet, mens hun forsøger at holde klædet med den ene hånd og forsigtigt lirke sin bh af med den anden. Der er ikke andre end mig i miles omkreds.”

Lur mig om ikke flere af jer kan nikke genkendende til en situation som denne? Godt nok er jeg ligesom forfatteren barn af 1970’erne, men jeg tør alligevel vove den påstand, at de fleste vil blive ramt af bogens malende sanseindtryk, og fremkalde egne indre billeder og historier. Alle sætninger i romanen starter med ”Jeg tænker på…” og selvom det umiddelbart kan lyde lidt monotont, så har det en helt meditativ og tranceagtig effekt.

” Jeg tænker på baderådet: ’ Gå aldrig i vandet, lige efter du har spist.’ Og at jeg af samme grund næsten aldrig går i vandet.”

Louise Juhl Dalsgaard arbejder med et sprog, der skævvrider det almindelige hverdagsudtryk. Tekstuniverset kredser om kroppen, og om det at være til stede i verden, hvilket træder tydeligt frem i ”Ting jeg tænker på”. Dalsgaard har tidligere udgivet kortprosa, lyrik og romaner, og hun er særligt optaget af den oplæste tekst, hvor krop og tekst spiller sammen. Romanen findes derfor ikke blot som almindelig bog og e-bog, men også som lydbog, oplæst af forfatteren selv.

Romanen er udgivet på mikroforlaget Ekbátana, der drives af den passionerede forlægger Christel Sunesen. Hun udgiver kun bøger, som hun selv er vild med, og det mærkes tydeligt i det lækre udvalg af udgivelser, der bl.a. også omfatter den anmelderroste ”Verdenshjertet” af Viggo Bjerring fra sidste år, og det helt unikke sæt ”Spillekort med digte”, som blev udvalgt til Årets Bedste Bogarbejde i 2021. 

”Ting jeg tænker på” kan læses på såvel regnvejrs- som solskinsdage, og udover at være en god bog for dig selv, så fungerer den også godt som en sommergave til én du holder af. Det vil uden tvivl være en god samtalestarter.

Drømmen om Østerland

Sommerferien er lige om hjørnet, og det er endelig tid til at samle bøger sammen til de små læsestunder i solstolen sydpå eller i sommerhuset, mens regnen danser på ruderne. Drømmer du om at tilbringe sommeren i en anden tid fordybet i tankevækkende samtaler og en gribende kærlighedshistorie, så skal du helt sikkert tilføje den lille meget læseværdige perle ”Drømmen om Østerland” til din sommerferielæsebunke.

Den unge svenske kvinde Stina Brenner møder den unge egyptiske skolelærer Saïd ben Ali på et sommerkursus i gymnastik og svensk sløjd på Nääs Slot i Sverige i slutningen af 1800-tallet.

Den livsglade og nysgerrige Stina har en stor interesse for egyptiske forhold og kultur, og den alvorlige og eftertænksomme Saïd fascineres af Stinas positive interesse for Egypten. De to former hurtigt en særlig relation igennem samtaler om kultur, religion, fordomme og frigørelse. Saïd må rejse før sommerkurset slutter, men de to mødes noget tid senere i Cairo, hvor Stina er på rejse med sin bror. Gensynet bringer store følelser og overvejelser i spil, som ikke skal afsløres nærmere her.

”Drømmen om Østerland” er en smuk, tankevækkende og stemningsfuld roman, der stadig er meget aktuel og læseværdig, selvom det er mere end 100 år siden, den udkom første gang. Den giver et spændende blik ind i tanker om kulturmøder, fordomme, frigørelse af Egypten og kvinders rettigheder i slutningen af 1800-tallet.

Sophie Elkan fandt inspiration til romanen, da hun i slutningen af 1800-tallet rejste fra Sverige til Palæstina og Egypten sammen med sin i dag mere kendte veninde Selma Lagerlöf. Det er en skam at Sophie Elkans forfatterskab er gået mere i glemmebogen. ”Drømmen om Østerland” er en modig og kritisk roman og en øjenåbnende læseoplevelse.

Tag til det Vilde Vesten i sommerferien – og tab pusten!

Du kender måske den stille og intense roman Stoner af den amerikanske forfatter John Williams, men kender du også hans roman ”Butcher´s Crossing”, der er helt anderledes og på det ydre plan meget vild?

Begge romaner er udviklingshistorier, hvor hovedpersonen søger det meningsfulde i tilværelsen, men finder de det? Det skal jeg ikke afsløre her. Hvor Stoner har en hovedperson fra landet, der tiltrækkes af det akademiske miljø og kultur, så er ”Butcher´s crossing” ren krop og natur. Her er det menneskelige møde kogt ned til den rene skære nødvendighed.

Det er en jagtfortælling om fire mænd, der sammen drager ud på bisonjagt i Colorado i slutningen af 1800 - tallet, men samtidig er det også en udviklingshistorie om en ung mands første møde med kærligheden og hans rejse fra barn til voksen.

Hovedpersonen er en ung universitetsstuderende Will Andrews, der har godt med penge på lommen. Han drømmer om at slippe det tørre studiemiljø for en stund og begive sig ud i ødemarken – ikke fjernt fra vore dages interesse for at slippe hamsterhjulet eller det komplicerede arbejdsliv og drage ud i vildmarken til et liv, hvor det er de basale behov, det handler om.

Jagten på bisoner, som skal gøre de fire mænd velhavende, går naturligvis ikke helt efter planen, og snart bliver mødet med naturens kræfter en kamp på liv og død, og de fire jægeres forskellige erfaring, begær og tilgang til dyret som jagtbytte bliver en særlig udfordring, der forandrer dem for altid.

Den er spændende og nervepirrende som en thriller og anbefales til alle, som kan lide en vel opbygget dramatisk historie fyldt med sanselighed og detaljer. Følsomt skildret er Will´s tab af uskyld til den unge saloon girl Francine, og det står i smuk kontrast til det brutale tab af uskyld i ødemarken, hvor hans tillid til andre mennesker lider et alvorligt knæk.

Den er ved at blive filmatiseret og forventer release i år eller næste år, og den er også oplagt til filmatisering. Den omtales som en western, men selv har jeg mere læst den som en jagtfortælling.

På ereolen kan den lånes som ebog på dansk eller engelsk eller som lydbog, hvor den er så levende indlæst af Jesper Bøllehuus, at man næsten føler sig som personlig deltager i bisonjagten. 

Heidi Sævareid: Polarnatten

Sol og sommer – og ferie… Jeg har besluttet mig for litterært at opleve et ganske andet klima, end det man oftest forbinder med sommerferie: Norske Heidi Sævareids Polarnatten foregår på Svalbard omkring 1300 kilometer nord for polarcirklen. Et sted hvor året er delt mellem lys og mørke – om sommeren er der midnatssol og om vinteren ser man slet ikke solen.

I centrum er ægteparret Finn og Eivor. Finn er læge og udstationeret i Longyearbyen – Eivor den medfølgende hustru med ægteparrets 2 børn. Bogen foregår i 1950’erne i et afsondret lille kulmine-samfund præget af arbejdere, embedsmænd, singler og par i en kulisse hvor den kolde krig er relativt nærværende – og hvor alle kender alle og samfundet er totalt afsondret når det sidste skib afgår sydpå i oktober inden isen lukker for sejlads. Og det kommende halvårs kulproduktion hober sig op i landskabet indtil forårets komme.

Hvordan overlever man mentalt en sådan tilværelse? Eivor er ikke tilpasset en tilværelse som børnepassende lægefrue – hun overlever ved at tage på skiture i naturens kulde og mørke. Allerhelst i selskab med slædehunden Jossa, som hun låner af sysselmanden.

Bogen skildrer fornemt livet i en særlige cocktail af sociale strukturer, afhængig af egen social forståelse og initiativ – og naturens kræfter. Eivor og Finns samliv er præget af alt det der ikke siges, og tilnærmelser der ikke imødekommes. Eivor er en kvinde, som konstant er på vagt – i en klaustrofobisk tilværelse i datidens kønsroller. Læs ikke bogen for dens ydre handling, læs den for et fantastisk kvindeportræt og en overbevisende skildring af betingelserne for at leve under Svalbards ekstreme vilkår.

Her er muligheden for at blive afkølet lidt i sommervarmen!