Sneblomst og den hemmelige vifte

Af Københavns Biblioteker
16.11.09
Kvinden Lilje ser som gammel kone tilbage på sit liv, og vi følger hende, fra hun er omkring 6 år, hvor hun vokser op i en lille landsby hos sin fattige familie, der udover forældre og søskende består af en tante, onkel, kusine samt bedstemor, alle under samme tag.

Beskrivelsen af det daglige liv i familien, hvor alle må arbejde hårdt, er fin, alle har sin plads i rangordnen, og kvindernes rang er baseret på deres evne til at sætte drengebørn i verden.

Pigebørnene skal giftes bort, og helst så godt som muligt, så familiens sociale status stiger. Allerede når en pige er i 7-8 års alderen, er det tid for familien at begynde at arrangere hendes ægteskab.  En helt afgørende faktor for en piges chance for et godt ægteskab, er små fødder – de skal snøres ind, så de får den helt rigtige form, liljeformede, og være så små som muligt. Kvinderne i familien står for indsnøringen, og Liljes fødder bliver snøret samtidig med hendes lillesøsters og kusines. Det er Liljes mor, der selv foretager de yderst smertefulde indgreb, og beskrivelsen af hele forløbet, der strækker sig over længere tid, er barskt og samtidigt hjertegribende, Lilje er utrolig tapper, og sætter slet ikke spørgsmålstegn ved formålet. Umiddelbart er det svært at forstå, at en mor kan påføre sit barn så megen smerte, men man føler samtidig med moderen, der selv er et offer for tidens kvindesyn, og det omgivende samfunds regler og krav. Hun ønsker kun sin datter et bedre liv, end det, der er blevet hende selv til del.

I Liljes tilfælde ser landsbyens kloge mand, at Liljes fødder vil blive helt perfekte ”gyldne liljer”, som kan bane vejen til et ægteskab, der i høj grad kan betyde en opstigning på den sociale rangstige. Ægteskabskoblersken Madam Wang kontaktes, skønt hun normalt kun foretager koblinger for de bedrestillede familier, hun betages ligeledes af Liljes smukke fødder, og indvilger i at forberede et særdeles godt giftermål for Lilje. Madam Wang har sideløbende sine egne planer, som ikke skal afsløres her. Som forberedelse til den ændrede status, får Lilje den jævnaldrende pige, Sneblomst, der kommer fra en fin familie, som ”laotong” – en særlig veninde for livet.
De to piger er født samme dag og år, og danner en varm og kærlig forbindelse. Sneblomst sender en vifte til Lilje med et digt skrevet på kvindernes hemmelige sprog ”nu shu”, et sprog udviklet gennem generationer af kvinder, så de er i stand til at kommunikere uden at mændene kan kontrollere dem. Langsomt lærer Lilje det hemmelige sprog, og i starten foregår al kommunikation mellem dem via viften. I løbet af barndommen mødes de flere gange, og i lange perioder bor Sneblomst hos Liljes familie, de to piger lever sammen døgnet rundt og knytter tætte bånd.

Begge pigers liv ændres radikalt, da de bliver gift. Vi følger Lilje under de lange bryllupsforberedelser, selve brylluppet og mødet med gommen og hans familie. En spændende historie om datidens kinesiske skikke og traditioner, overtro m.v.

Og vi fortsætter med at følge Lilje gennem hele livet, hendes tanker og reaktioner på livets forskellige tildragelser, og gennem hende får vi også indblik i Sneblomsts skæbne, der former sig helt forskelligt fra Liljes.
 Romanen er en fantastisk fortælling om kvindeskæbner og kvindefællesskab i en anden tid i et fremmed land, om svig og løgne, om sult og fattigdom, men især om en speciel livslang kærlighed til sin ”laotong”, en kærlighed, der på mange måder erstattede den kærlighed, der kun sjældent eksisterede mellem mand og kvinde i den tids arrangerede ægteskaber.
Anbefalet af Berit Jakobsen