Sølvfisken – Lenes Litteraturpris

22.11.21
Hvordan vurderer vi god litteratur? Udstyret med kriterier, referencer, paneler og mange timers læsning uddeles hvert år forskellige priser af forskellig rang, som markerer forfatterskabers relevans, berettigelse og forskønnelse af og i livet og verden. Litteraturen kan spejle og rykke, forføre og forfærde. Hvad der honoreres varierer fra pris til pris, og det er det skønne; værdi er mange ting. Skribenterne i Litterær Luksus har kastet deres blik på, hvilket prisvindende værk igennem tiden, de hver især synes fortjener en (gen)læsning. Og hvorfor ikke mindst. Her er Lenes eget bud på en litteraturpris. Og prismodtageren naturligvis.

Sølvfisken

Sølvfisken er en pris, der uddeles til en yngre nordisk forfatter med noget på hjertet. Forfatterskabet skal rumme værker som er skrevet komprimeret, præcist og med et sprogligt overskud. Kort er godt, men ikke et krav. Sølvfisken uddeles til et relativt ukendt forfatterskab, som fortjener større udbredelse.

Sølvfiskens første prismodtager

I år tildeles Sølvfisken norske Frøydis Sollid Simonsen for værket 'Hver morgen kryber jeg op fra havet'.

Frøydis Sollid Simonsen modtager prisen, fordi hun i den grad har noget på hjertet; nemlig hjertesorg. Hendes kortprosatekster handler om at kravle op fra vandet og begynde livet på ny. Der er et jeg og et dig, men ikke længere et vi. Hun bruger naturvidenskabeligt fakta til at dels distancere sig fra, hvad hun føler – hun er virkelig god til at overanalysere - men også til at perspektivere og sætte billede på, hvordan hun har det og forholder sig til verden. Celledelinger, sølvfisks levealder og solnedgangen på Merkur giver alt sammen mening i denne her sammenhæng. Det er nørdet angst, der møder hjertesorg, det er sjovt, det er ømt, og det er hudløst. Teksterne balancerer mellem det geniale og det banale, og det tipper begge veje. Jeg bliver klogere på verdenen, samtidig med at jeg får en litterær oplevelse af en forfatter med bogstavelig talt noget på hjertet.

Det er ikke en egentlig roman det her; det er små stykker prosa, der både hænger sammen og ikke gør. Man kan samle den op, slå op og bare læse bidder. Man kan sagtens læse den som et samlet værk – og det tager ikke meget mere end en halv time.

Kan anbefales til læsere af ny nordisk litteratur. Frøydis har selv illustreret bogen med urovækkende smukke illustrationer.

”Fordi du kyssede mig og spurgte: Er du med? Fordi du boede lige over gaden fra festen. Det var praktisk. Fordi nogen har det værre. Mindst fem arter af vandrende pinde formerer sig ved selvkloning. Det vil sige, at alle er helt identiske, det vil sige, at de ikke har haft sex i over en million år. Nogen har det værre.”

Tillykke med prisen!

Er du til litterær luksus?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”