Stimuler dit barns sprog

05.06.20
Dit barn fødes ind i en verden fyldt af tale- og skriftsprog: I snakker, naboen synger, der er vejskilte og reklamer med bogstaver og ord.

Et sprog læres i sammenspillet med andre mennesker og for barnet er du som forælder den vigtigste person. I denne folder er der samlet tips til, hvordan du kan stimulere dit 0-5-årige barns sprog samt forslag til pegeog billedbøger, som du læse højt og lege med sproget ud fra.

Listen "Stimuler dit barns sprog" er udarbejdet af  bibliotekar Karen Agergaard og illustreret af Siri Melchior-

Du kan finde de fleste titler herunder og bestille dem med det samme.

Du kan hente hele listen "Stimuler dit barns sprog" her.

Læs og leg med pegebøger

Jo før du begynder at læse for dit barn jo bedre, så det bliver en naturlig del af jeres hverdag. ”Bad” dit barn i bøger dvs. ha’ en masse bøger liggende, så der altid er en bog at vælge imellem. Til de alleryngste er det godt med pegebøger. De er ofte af pap. Papbøger kan holde til meget og så kan de tørres af, hvis der gylpes eller savles! I pegebøger er der ikke nødvendigvis en fortløbende historie, men der er meget at se, røre, gøre og føle samt ikke mindst at snakke om.

Leg og lær med rim og remser

En god måde at lege med sproget på er at læse bøger med rim og remser. De er ofte sjove og nemme at huske pga. rytmen - og at de rimer! Rim gør, at dit barn bliver opmærksom på de lyde, der er i sproget. Fra dit barn er ca. 4 år kan du få hende til at rime med, ved at hun forudsiger det næste ord. Brug også det i hverdagen ved at fjolle og sige: ”Kom og sæt dig på din sol. Åh nej, jeg mener…” og så lade dit barn sige ”stol” eller ”Kom og spark til knolden - Åh nej, jeg mener…

Læs og leg med bevægelse

Nogle billedbøger har forslag til aktiviteter undervejs eller som I kan lave bagefter. Det kan være alt lige fra en fysisk aktivitet til at I skal vende, dreje, ryste… bogen, mens I læser. Aktiviteten gør historien levende. Dit barn kan måske bedre holde koncentrationen. Hun kan også tage historier med videre i sin leg. Sørøverhistorier kan fx omdanne sengen til et farligt sørøverskib, hvor der kæmpes mod pirater og hajer.

Læs og leg med ord og skrift

Vis dit barn læseretningen samt peg på bogstaver og ord, når du læser. Det giver dit barn en forståelse af, at sprog også består af skrift. Lav også gerne vrøvleord eller volapyksprog. Det gør dit barn nysgerrig på sproget. I kan opfinde jeres egne ord for morgenmad: Trættehavregryn eller WC: pruttetønde. Leg også med begreber. Det kan være forholdsord som ”under”, ”over”, ”på”… Når dit barn hjælper med at dække bord, så bed hende om at lægge bestikket ved siden af tallerkenen og sætte vandkanden under bordet!

Læs og leg om hverdagen

Dit barn kan genkende situationer og følelser i historierne og spejle sig i dem - også selvom der optræder drager og trolde. Dit barn oplever ikke alt, hvad I læser, men det giver en forståelse for andres liv og følelser. Tal om det I læser - undervejs eller bagefter. Lyt til, hvad dit barn siger og relater det til jeres hverdag. Ret ikke, hvis der bliver sagt forkerte ord eller sætninger. Du kan svare ved at sige det rigtige. Fx siger dit barn: ”Jeg ser to koer”. Du svarer: ”Kan du se to køer på billedet?”. Hvis dit barn fortæller noget, så spørg ind til det. Udvid gerne samtalen med andre ord. Dit barn siger: ”Jeg er sur”. Du svarer: ”Er du ked af det, fordi din bror ikke vil lege med dig?”. Husk at inddrage billederne. De kan udvide historien og vise noget, som ikke kommer frem i teksten. Der kan være til lang tids snak i én billedbog.