Susannes jul med Peter Høeg

20.12.21
Julelitteraturen kommer også forklædt som samfundskritisk thriller i år, når Susanne peger på sin favorit.

'Effekten af Susan' af Peter Høeg

Hvordan kan det nu gå til, at en naturvidenskabelig spændingsroman fra 2014 er gået hen og blevet min yndlingsjulebog?

Hovedpersonen er Susan, 43 år og eksperimentalfysiker. En kvinde, der finder sig selv mest lykkelig, med visheden om, at der findes naturlove. En kvinde, der som barn oplevede en noget nær åbenbaring, da hun blev introduceret til det periodiske system. Og en kvinde, som besidder den særlige egenskab, at hun fremkalder tillid hos andre mennesker; får dem til at betro sig deres hemmeligheder – deraf bogens titel. Sidstnævnte er en evne, hun har misbrugt, og derfor står hun nu til flere års fængsel, medmindre hun kan fremskaffe et forsvundet referat fra en nu nedlagt Fremtidskommission, så snart bliver Susan og hendes komponistmand Laban og tvillingerne Harald og Thit tvunget på flugt.

Det er her julen kommer ind i billedet, for Thit og Harald nægter at flygte, før de har holdt juleaften, hvor de har tradition for at invitere en hjemløs med. Om Thit siger Susan: “Da hun var ni, fik hun første gang den idé, at det ikke er rigtig juleaften, hvis den ikke tilbringes med en hjemløs. Da hun blev ti, var hun stærk nok til at sætte synspunktet igennem” (Høeg s. 103). Det er en interesse, der ikke deles af forældrene, men som Thit siger: “Hvis jeg dør i morgen, så bliver det i julelysenes skær. Og med bevidstheden om at være i dyb overensstemmelse med mig selv” (Høeg s. 103), og sådan bliver det.

Romanen er en samfundssatire, der inddrager fysikken på en original og morsom måde. Jeg skal ikke her røbe den overraskende slutning, men jeg finder afsnittene om julen både genkendelige og særlig sjove. De er meget velegnede til oplæsning. Jeg vil slutte min anbefaling med endnu et julecitat:” Denne juleaften er vi nitten til bords. Det kræver seks ænder. Én ting er én and, til nød to. Noget andet er seks ænder. Anrettet på bordet ligner det et folkedrab.” (Høeg s. 165).

God appetit!

 

Er du til litterær luksus?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”