Svend Åge Madsen

Svend Åge Madsen anbefaler

Af Københavns Biblioteker
11.12.17
Månedens forfatter anbefaler sine favoritlæseoplevelser - og giver en smuk hyldest til biblioteket.

Svend Åge Madsen er Månedens Forfatter i december 2017. Han optræder på Hovedbiblioteket torsdag d. 14. december. Læs mere om arrangementet HER.

Her anbefaler han nogle af sine favoritværker. Find de anbefalede bøger nederst i artiklen.

1) Knut Hamsun: Pan. Jeg kender ingen der som Hamsun kan fange forelskelsens forvirring og usikkerhed med få ord. Et sprog der får hjertet til at danse.

2) Jorge Luis Borges: Fiktioner. Tankevækkende tanker, fantasiæggende fantasier, fiktive fortællinger. Noget af det største for dem der kan lide den slags.

3) En lovprisning til de danske biblioteker -som IKKE har betalt for den. Da jeg som 14 årig omsider fik adgang til Voksenbiblioteket - denne høje alder skulle man nå før man kunne forlade børneafdelingen, som jeg forlængst havde tømt for alt jeg fandt læseligt - stod jeg pludselig og gabede over bjerget af litteratur og anede ikke hvor jeg skulle begynde. En venlig bibliotekar foreslog mig nogle antologier: Alverdens fortællinger og 50 mesterfortællinger - som blev min første dør ind til den store litteratur. Dér fandt jeg mange af mine favoritter som har fulgt mig siden. Jeg har aldrig fået sagt hende tak. Men hermed min anbefaling til den der står i samme situation.

4) En af de forfattere jeg kendte da jeg stod i situationen beskrevet i 3) var Conan Doyle. Jeg havde selvfølgelig læst de to Sherlock Holmes bøger man havde på børnebiblioteket. På voksenafdelingen var der imidlertid aldrig nogen hjemme. Men ved siden af stod en forfatter med et alenlangt navn, som jeg dårligt kunne komme igennem. Han havde skrevet en roman, der var en slags kriminalroman, havde jeg læst i et katalog. Så den forsøgte jeg for 64 år siden, og har aldrig fortrudt det. Den hed Raskolnikov.

5) En totusind år gammel roman er den eneste kærlighedsroman der kan konkurrere med Hamsun: Daphnis og Chloé - om et hyrdepar der finder hinanden og opdager noget om hinanden. Som jeg groft har stjålet fra til min nyeste: Af den anden verden.

 

for at skrive en kommentar.
Materialer
Reservér
  • Bog

Pan

Af Knut Hamsun (2009)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Fiktioner (Ved Peter Poulsen)

Af Jorge Luis Borges (1998)
Læs mere
Reservér
  • Bog

En studie i rødt (Ved Verner Seemann)

Af A. Conan Doyle (2006)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Raskolnikov : forbrydelse og straf : roman i seks dele og en epilog. Bind 1 (Ved Georg Sarauw)

Af F. M. Dostojevskij (2000)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Dafnis og Chloe (Ved Thomas Alkjær)

Af Longos (1990)
Læs mere
Spørg biblioteket