Sydkorea på alles læber

Sydkorea er et sammensat og kontrastfyldt land, og det slår igennem i kunsten.

Siden den sydkoreanske film Parasite vandt en Oscar for Bedste Film som den første ikke-engelsksprogede film nogensinde, har Sydkorea været på alles læber. De kan da også noget helt særligt i Sydkorea - ikke mindst hvad angår kunst og kultur. 

Da jeg for 5 år siden var jeg i Sydkoreas hovedstad Seoul, oplevede jeg den enorme by som ét stort eventyr. De kæmpestore skyskrabere tårnede sig op mellem smukke bjergtoppe, og fra udvalgte steder i byen - fx fra mit soveværelsesvindue på 21. etage - kunne man se det kilometerlange hegn, som markerede grænsen til Nordkorea. Om aftenen tog vi elevatoren ned på gadeniveau og købte frisk fisk og hjemmelavede dumplings i gadekøkkenerne lige for foden af vores bygning i den lange gade fuld af små boder med bliktag og sammenlappede facader. Kontrasten mellem de slum-agtige gadekøkkener, hvoraf flere brugte gamle bildæk til at holde tagpladerne på plads, og vores spejlblanke lejlighedstårn med spabad og surround sound kunne ikke have været større! 

Det er ikke kun hovedstaden Seoul, men også - og måske især - resten af landet, der indeholder disse kontraster. Jeg fik ikke mulighed for at opleve andre dele af det sammensatte land, da jeg var afsted for nogle år siden, men jeg håber, jeg får mulighed for det en anden gang. Mens jeg venter på denne mulighed, har jeg haft stor fornøjelse af at læse bøger fra og om Sydkorea. Du kan finde et lille udvalg af bøger på både dansk og engelsk herunder. Jeg er netop gået i gang med Vegetaren af Han Kang, som foregår i netop Seoul og handler om en kvinde, som efter et blodigt mareridt resolut tømmer køleskabet for kød og bliver vegetar. Jeg har ikke selv læst romanen Pigerne fra Nordkorea, som handler om to unge kvinder, der flygter fra et børnehjem i Nordkorea og ender som prostituerede i Sydkorea, men den får de varmeste anbefalingerne fra eReolens brugere i Lytteklubben på Facebook

Jeg håber, du vil tage med mig en tur til Sydkorea - og at du får samme gode oplevelse, som jeg.  

Oprindeligt skrevet af Emma, eReolen.