Tage bibliotakker for i år

23.12.21
2021 lakker mod enden; et år mange læsere vil se frem til at se i bakspejlet. Det sætter vi fokus på med årets decembertema. Her søger vi historierne om, hvordan bøgerne på forskellig vis har hjulpet, trøstet, ildnet, formanet og halet os igennem et år med nedlukning, genåbning, mundbind og coronapas. Vi har spurgt vores skribenter, om der var en særlig bog, der lettede deres tungsind under vinterens lockdown? En dystopi, som tilbød forløsende genkendelse? En novelle, der kurerede deres mismod? Her er det Tage, der takker af for i år.

'Kongen af Malmø' af Flemming Jensen

Hvad har dansk lovgivning om familiesammenføring at gøre med kongehuset? I bogen understreges indledningsvis, at kongehuset er befolket med personer, der ikke eksisterer i det virkelige liv – men landet er ikke fiktivt, og lovgivningen heller ikke! Plottet handler om, at Kronprinsen har forelsket sig i en 22-årig pige fra Nigeria – hvor halvdelen af befolkningen er muslimer. Det vækker en vis bestyrtelse hos statsministeren og embedsværket omkring regeringen og kongehuset. En komplikation er en giganthandel om at forsyne Saudi Arabien med vindmøller, som afløsning for olieindtægterne – men handelen er så stor, at den kræver kongehusets medvirken for at komme i hus. Og den gamle konge ligger for døden. Og hvad nu hvis kronprinsen insisterer på, at også han må følge landets love – der hindrer familiesammenføring med en 22-årig ikke-EU-borger? Kan han så blive konge med bopæl i Malmø?

Hele historien fortælles af statsministerens karrierefokuserede unge spindoktor, som dog også tænker på andet end spin. Denne alvidende fortæller redegør nøje for, hvordan han kan berette om ting, han ikke selv har oplevet – det i sig selv er yderst underholdende!

Bogen er en topunderholdende politisk-satirisk kærlighedsroman. I et coronaår præget af restriktioner og afsavn, har jeg har oplevet det vederkvægende at kunne grine over de barokke episoder, der skildres, og de alt andet end politisk korrekte reaktioner der skildres i den sylespidse, men også runde, satire.

Bogen giver mindelser om Finn Søeborgs menneskelige humor og Hans Scherfigs skarpe satire – hvis nogen stadig husker disse forfattere? Stor anbefaling!

Er du til litterær luksus?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Materialer