Tages klassikere

Skribenterne på Litterær Luksus har i anledning af den nationale 'Klassikerdag' d. 21. september udvalgt dels deres favorit i den prestigeramte genre; og dels deres bud på, hvilken bog der kandiderer til at slutte sig til dette ekstraordinære selskab. Her er det Tage fra Solvang Bibliotek, der får fornøjelsen.

En kandiderende klassiker: Christoph Heins 'Lykkebarn med far'

Konstantin Boggosch var sin mors lykkebarn, født lige efter krigen. Faderen en højtdekoreret SS-brigadefører, som blev henrettet i krigens sidste dage.

Faderen er væk men dog til stede. Konen og børnene forbindes direkte med faderens gerninger. Bogen er om en mand uden skyld, som holdes tilbage gennem skyld, slægtsansvar og familiesoning.

Det genforenede Tyskland gav ændrede spilleregler, hvis man havde moral til at spille med. Broderen får en (af DDR) eksproprieret fabrik fra nazi-tiden tilbage og bliver en rig mand. I DDR kunne en partibog afhjælpe meget, og dølge fortiden, hvis man ville anskaffe en. Det ville Konstantin ikke.

Christoph Hein er en mesterlig skildrer af vilkårene for den almindelige tysker i efterkrigstiden. En interessant bog langt ud i fremtiden – klassikerpotentiale!

En klassisk klassiker: Tarjei Vesaas 'Vårnat'

Romanen foregår på et enkelt døgn i et hus i en norsk bygd. Teenagerbørnene Hallstein og Sissel er alene hjemme og får uventet besøg af en familie på 5, hvis bil er brudt sammen – iblandt en ung kvinde, der skal føde, og hendes mand der er mærket efter at have været med i krigen.

Romanen er set fra 14-årige Hallsteins perspektiv, og Hallstein hvirvles ind i familiens uløste konflikter. Udgangspunktet er uskyld og naturglæde. Hallsteins opdigtede veninde Gudrun får pludselig konkurrence af en rigtig Gudrun, der er blandt de nyankomne.

Et prægtigt kammerspil af begivenheder der resulterer i en eksplosiv vækst fra barn til voksen. Fyldt med symbolladede elementer om liv og død.
En klassiker, der er en udsøgt fornøjelse at dykke ned i!   

Er du til litterær luksus?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Førstevælger og vælg "Bestsellere og anmelderdarlings”