Tayeb Salih: Tid til opbrud nordpå

04.10.11
Spændende og fascinerende bog fra Sudan - og alletiders chance for at læse en klassiker fra det afrikanske kontinent.

Bogens fortælling tager udgangspunkt i Sudans tid som engelsk koloni og i hvad kolonitiden har gjort ved menneskerne der har levet i den.

Bogens fortæller er vendt hjem til Sudan efter endt uddannelsesforløb i England og besøger sin hjemby, hvor han får nys om at en fremmed er flyttet til landsbyen. En fremmed der viser sig at gemme på en frygtelig hemmelighed som tager udgangspunkt i hans tid som sudanesisk studerende i London mange år tidligere.
Hvad det er for en grum fortid den fremmede har taget med sig til landsbyen afdækkes langsomt af fortælleren, som nærmest bliver besat af at finde ud af hvad der er sket for forgængeren med det parallelle levnedsforløb.

Som sådan er der tale om en slags psykologisk gengangerfortælling hvor den ydre handling tager udgangspunkt i de konflikter der opstår i kølvandet på sammenstød mellem kulturer, mellem tradition og opbrud og i den undertrykkelse der ligger i et forudindtaget syn på befolkningen selv efter ophøret af kolonitiden.

Bogen er relativt nem at læse, med sansemættede og billedrige skildringer og et uimodståeligt touch af orientalsk gådefuldhed. Det er en historie man sent glemmer.

for at skrive en kommentar.
Materialer