Toni Morrison er død - hendes bøger lever stadig

En af de helt store amerikanske forfattere er i en alder af 88 år gået bort.

Toni Morrisons forfatterskab kredser om de sortes historie i USA fra slaveriet og frem til moderne tid. Det blev til i alt 11 romaner. 

Toni Morrison er nok især kendt for romanen "Beloved" (på dansk "Elskede"), som hun modtog Pulitzerprisen for i 1988. Bogen handler om en slavemors drab på sin egen baby for at spare det for et liv som slave.

En anden roman, som er værd at fremhæve, er "The Bluest Eye" (på dansk "Blå, blå øjne"), som er et opgør med de hvides skønhedsideal, som holder afroamerikanske piger tilbage i selvhad. Hovedpersonen Pecola bliver voldtaget af sin far og tæsket af sin bror. Alligevel forstiller hun sig, at alt ville blive godt, hvis hun bare havde blå øjne. Det har hendes hvide idoler, kvinderne fra filmene og bladene.

I 1993 modtog hun, som den første afroamerikanske kvinde, Nobelprisen i litteratur

Vi har samlet et par titler herunder, så hvis du har lyst til at udforske (eller genlæse) forfatterskabet, er der mulighed for det her.

Bliv klogere på Toni Morrison og amerikansk litteraturhistorie 

Vil du vide mere om Toni Morrison og hendes forfatterskab, kan du tilmelde dig vores digitale forløb om amerikansk litteratur. Her har vi et helt afsnit omhandlende afroamerikansk litteratur.

Du kan tilmelde dig forløbet her

 

07.08.19