Trends fra 10'erne i børne- og ungdomsbøger

Der udkom mange skønne bøger til børn og unge i det sidste årti. Vi har gjort status over årene og de bøger vi læste og vil her fremhæve nogle af de tendenser vi især vil huske årtiet for.

Der er grønne links til bøgerne løbende i teksten og du finder en lang litteraturliste for enden af artiklen.

Trend: Boglir

I et årti hvor vi så en kraftigt øget digitalisering så vi også et øget fokus på bogens udformning. Det er der kommet mange smukke bøger ud af med udskæringer, guld, glimmer og ja, al slags lir. I denne kategori kan der være tale om lækre genudgivelser som fx Mette Finderups moderniserede udgave af Walter Scotts Ivanhoe eller Kenneth Bøgh Andersen og Benni Bødkers nye og uhyggelige udgaver af Grimms eventyr. Der kan også være tale om helt nye udgivelser med spændende detaljer som et afbidt hjørne på bogen Zam af Jesper Wung-Sung eller et udskåret hul i forsiden ved ninjaens øjne i Anders Matthesens Ternet Ninja. Årtiet har også budt på smukke billedbøger som den ordlegende Den fnuggede himmel-pop-trompet af Birgitte Krogsbøll og Kamilla Wichman eller serien om Bette og Bjerg af Tina Sakura Bestle og Hanne Bartholin og fantastisk illustreret faglitteratur for børn som Animalium af Jenni Broom og Liv – Den utrolige historie om evolution af Jack Brodersen m.fl. 
Flere Bøger: Krystalskibet og Kraken af Benni Bødker, Ella er mit navn vil du købe det? af Mette Hegnhøj, Tidslinjen af Peter Goes og Sylvia Vanden Heede.


Trend: Diversitet

Plads til forskellighed er en trend i bøgerne som udgives til børn og unge og vi tror kun vi har set starten af denne trend i 2010’erne. Emner som køn, seksualitet, hudfarve og kroppe er populære hos mange som gerne vil opdrage børn som er rummelige og både kan give plads og også få lov til at tage plads uanset hvem de er og hvordan de ser ud. 
Bøger: Hej med dig Bjørn: en historie om at være sig selv af Jessica Walton, Julian er en havfrue af Jessica Love, Børnene fra Sølvgade af Renée Toft Simonsen, For enden af din pegefinger af Kristina Aamand, Den sommer far blev homo af Endre Lund Eriksen, Mere end veninder af Line Lybecker, Had mig, elsk mig af Thomas Lagermand Lundme, Ayse serien af Özlem Cekic, Bare kald mig Tofte af Thomas Buttenschøn, Horn og Vinger serien af Nicole Boyle Rødtnes, Dumplin': kunsten at tænke stort af Julie Murphy. Se flere bøger om kønsdiversitet her i en tidligere udgivet artikel: https://bibliotek.kk.dk/nyheder/anbefaling/lgbtq-litteratur-i-boernehoejde 


Trend: Det visuelle

Billedbøger, illustrerede bøger og tegneserier er ikke noget som er opstået i 2010’erne, men der har været mange fremtrædende eksempler på tendensen til flere billeder i bøgerne til de større børn og mindre tekst. Den skøre serie om Kaptajn underhyler af Dav Pilkey kom allerede i 2003, men i 10’erne er mange lignende serier kommet til som fx dagbogsserien Wimpy Kid af Jeff Kinney eller Timmy Taber serien af Stephan Pastis om en dårlig privatdetektiv med en isbjørn som hjælper. Førnævnte Dav Pilkey har også stor succes med tegneserien om Hundemand, som er halvt hund og halv betjent. På det danske marked ses trenden i Kasper Hoffs successerie om Drengen der fik ting i hovedet som også er gakket og fuld af illustrationer samt i Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøis tegneserier om Miras hverdag med venner og familie og Stinestregens Myntes Dagbog hvor Mynte flytter fra København og ud på bøhlandet i Jylland og pludseligt opdager at hun har glemt at få nye venner. Flere illustrationer i romaner er også en del af denne trend og her kan fx næves de flotte bøger fra Benni Bødker Kraken og Krystalskibet illustreret af henholdsvis Simon Bukhave og Rasmus Bregnhøi. Bøger som tidligere er udkommet som romaner er blevet til grafic novels som fx Hanne Kvists Drengen med sølvhjelmen og Søren Jessens Liv på spil.
Flere bøger: Nikkis dagbog serien af Rachel Renée Russell, Tom Gates serien af Liz Pichon, Mogens og Mahdi forever af Kim Fups Aakeson og Rasmus Bregnhøi.Trend: Klima

Overalt tales der om klimaforandringer og de unge er meget engagerede i kampen for at passe bedre på vores jord. En frontperson for børn og unge i klimakampen er svenskeren Greta Thunberg og hende er der også udkommet bøger om. Der er også kommet bøger som fortæller om hvad man selv kan gøre i sin hverdag for at passe bedre på klimaet, som fx bogen Lad os redde verden: 50 sjove og nemme ting du kan gøre for miljøet af Isabel Thomas. Der er også den smukke Under polarisen af Line Renslebråten som viser os dyrelivet i, under og på isen ved Polarhavet og de konsekvenser det har for økosystemet hvis isen smelter. Årtiet har også budt på skønlitterære fortællinger hvor klimaet er baggrunden for historierne som Ida-Marie Rendtorffs Kloden under vand og Benni Bødkers Krystalskibet hvor alt er oversvømmet og hovedpersonerne prøver at klare sig i en helt ny verden eller Søren Jessens Ørkenfeber hvor det modsatte er sket og alt er ørken. I Adam Os Den rustne verden er Danmark blevet en losseplads og vores hovedpersoner bor under en glaskuppel i en by kaldet Nykøbenhavn som ligger i Grønland. Vi følger dem på vej mod deres bedstefar i Sverige hvor de styrter ned i Danmarks losseplads og må klare en farlig rejse mod Sverige.
Hør vores podcast om klima i børnelitteraturen og find flere klimabøger 

Trend: Far

I 10’erne fyldte far mere i børnebøgerne og måske også endnu mere i børnenes hverdag? I bøgerne er der ofte tale om en sjov og måske lidt pinlig far som fx Sallys far i den meget populære bogserie af samme navn skrevet af Thomas Brunstrøm. Sallys far bander, fortæller kreative historier om barndommen og han er også lidt pinlig. I Oliver Zahles serie om pigen Pølse møder vi også en meget hands on og både sjov og lidt pinlig far. I Alberte Windings serie om Anker følger vi Anker og far i nogle ret genkendelige hverdagssituationer hvor fars tålmodighed med Anker af og til bliver testet. Til de ældre børn findes der serien om Anton som bor sammen med sin søde og lidt kiksede far, sammen kommer de ud i nogle ret pinlige situationer. Der er tre bøger i serien og den første hedder Anton og andre uheld.
Flere bøger: Hasan og far serien af Marie Duedahl, Far er sur af Philip Ytournel, Fie og far serien af Trine Løve Østerbye.


Trend: Biografiske børnebøger

En sikker trend i 10’erne har været bøger med biografisk indhold enten med udgangspunkt i en person eller en række af beundringsværdige personer. Denne trend opstår i forbindelse med et øget fokus på fx diversitet så alle børn kan få nogle personer i bøgerne de kan spejle sig i eller feminisme med fokus på øget mulighed for pigerne til at vælge andre veje og se de seje piger eller kvinder som er gået før dem, gode eksempler på disse bøger Godnathistorier for rebelske piger og for de mindre børn serien "Små mennesker store drømme" eller den danske bog "Margrethe - en lille dronning". Generelt for de biografiske bøger er der vægt på de store præstationer og den vej der førte dertil, se fx bogen "Verdens vildeste børn".


Trend: De gamle klassikere

I 2010’erne kom der mange genudgivelser af bøger fra da far var dreng som fx den uhygelige "Heksens søster" af Phyllis Reynolds Naylor og serien "De fem" af Enid Blyton samt nye udgivelser af bøger indenfor gamle universer som fx Tove Jansons Mumitrolde. Flere gamle klassikere er kommet i tegneserieudgaver som fx "Anne Franks dagbog", "Robin Hood", "Dracula" og "Det gyldne kompas". Gyldendals serie med udødelige klassikere er kommet i genfortolkninger af danske forfattere og Forlaget Carlsen har udgivet en serie Disney klassikere med originale illustrationer.
Flere bøger: Anne fra Grønnebakken af Lucy Maud Montgomery og Pigebørn af Louisa May Alcott.

Trend: Gaming og gamification

Gaming som emne har været en trend i 2010’erne og det mest kendte danske eksempel må være Kasper Hoffs serie "Gamerz". Den handler om Tim som ifølge sine forældre spiller alt for meget computer og får forbud mod at spille, samtidigt med at han bliver inviteret med på et mystisk gamerhold som spiller et nyt spil han aldrig før har hørt om. En tidligere trend er genopstået i 2010’erne, nemlig muligheden for selv at være hovedperson og vælge bogens handling som fx Slaget om Dark Dagalur af Thilo som er en action historie der foregår i Fortnite universet. I billed/findebogen "Junglen med de 100 fælder" der kombineres ”du er hovedpersonen” med opgaver der skal løses og i "Den lille onde bog" af Magnus Myst, skal læseren træffe valg undervejs der hjælper bogen med at blive ond. 
Flere bøger: Go gaming serien af Kit Rasmussen, Roboys serien af Emil Blichfeldt, Minecraft bøgerne, bøger om e-sport. Victor serien af Lars Bøgeholt Pedersen, Mira på lejrskole af Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi, Supersaurus serien af Jay Jay Burridge, Fest i klubben af Dorte Schou, Matemystik i laboratoriet af Kit A. Rasmussen.

Trend: Yoga, meditation og mindfulness

Det fokus der har været hos de voksne omkring meditation og mindfulness har også vist sig hos børnene og du kan finde boganbefalinger i en tidligere udgivet artikel via linket herunder. En beslægtet trend har været bøgerne om en kanin, en elefant og en traktor som så gerne ville sove. Bøgerne lovede forældrene god og ikke mindst hurtig nattesøvn og de blev et stort hit på biblioteket.
https://bibliotek.kk.dk/nyheder/inspiration/foraeldrehylden-ro-paa-i-hverdagen

Trend: Alvor

En af de trends vi så i 2010’erne var de mange bøger som tog de alvorlige emner op i alt fra billedbøger til ungdomsbøger. Meget få emner var tabu i børnelitteraturen i 10’erne, men de emner vi især har hæftet os ved, er følgende:

Døden

 Så dø dog morfar af Kåre Bluitgen, Kviksand af Daniel Zimakoff, Hvis Cilla kunne se mig nu af Anita Krumbach, Bedstefars ø af Benji Davies, Du og jeg af Synne Lea og Stian Hole, Når man kalder på døden af Joy Liberkind, I vores familie cykler vi ikke af Inge Duelund Nielsen, Tiberius Tudefjæs siger farvel af Renée Toft Simonsen. 

Flygtninge og krig

Zenobia af Morten Dürr og Lars Horneman, Den sorte bog om helte af Lise Bidstrup, Havpaladset af Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Steder, veje, biler, både af Kim Fupz Aakeson, I Love You Danmark af Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøi, Den skjulte dreng af Katherine Marsh, Valget af Sarah Engell, Når kaniner bliver bange af Arne Svingen, Det vi har mistet af Sarah Engell.

Skilsmisse

To af alting af Hanne Kvist, Krigen af Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus, Hjerte af pap af Kristina Aamand, Troldegrene Camilla Wandahl, Hest, hest, tiger tiger af Mette E. Neerlin.


Mobning

 Dem, der bestemmer af Lisen Adbåge, Tabermusen Tim af Mette Egelund, Jeg er William af Kim Fupz Aakeson.
Ensomhed: Bogen om Blom af Tina Sakura Bestle og Anna Jacobina Jacobsen, En som Hedvig af Mette Vedsø og Rasmus Bregnhøi, Navnepigen af Kristoffer Leandoer, Historien om Ib Madsen af Mette E. Neerlin og Rasmus Bregnhøi, Det der er så mægtigt at det ikke kan være i noget brev af Tina Sakura Bestle og Lilian Brøgger.


De rå ungdomsbeskrivelser

 Dig og mig ved daggry af Sanne Munk Jensen og Glen Ringtved, Provinspis af Ditte Wiese, 21 måder at dø af Sarah Engell, Tag gaden tilbage af Sarah Engell og Sanne Munk Jensen.


Sick-lit

 En flænge i himlen af John Green, Alt eller intet af Nicola Yoon, Five feet apart af Rachael Lippincott. 

 

 

16.01.20