Undgå madstress

Af Københavns Biblioteker
14.09.15
Ernæringseksperten Per Brændgaard har udgivet flere bøger om ernæring. Læs om hans filosofi og se et udvalg af hans bøger her

At det er muligt at spise sundt uden at lave mad, er et postulat, der stiller krav om ændring af den gængse holdning, at madlavning er noget værdifuldt i sig selv.

Samfundet indeholder idag utallige muligheder for at skaffe mad til sig selv og sin familie uden selv at lave den fra bunden. Rent ernæringsmæssigt er det ifølge Per Brændgaard ligegyldigt, om man selv eller nogle andre har lavet maden. Det afgørende er, hvad maden indeholder.

Hjemmelavet mad kan sagtens være usund, ligesom udelavet mad sagtens kan være sund. Kravet om, at hver familie eller person bør lave sin mad selv, er den sidste rest af husholdningernes produktion i fortidens bondesamfund før indførelsen af arbejdsdeling og masseproduktion.

Der stilles sjældent spørgsmålstegn ved, at vi køber vores tøj færdiglavet i tøjbutikker i stedet for at lave det selv. Der er mennesker, der dyrker det at lave tøjet selv som en hobby, men det er ikke den almindelige holdning,  at hjemmelavet tøj er bedst.

Nyder du at lave mad og måske oplever det som socialt berigende, så er det sundt. Hvis du derimod opfatter madlavning som en krævende opgave, der betyder en ekstra stressfaktor i din dagligdag, så er det usundt.

Budskabet er, at i stedet for at prøve på at lave sund mad, så prøv bør på at spise sundt uden at lave mad. Ved at skifte den hjemmelavede mad ud med færdigmad frigøres tid og energi og unødigt madspild undgås.

Per Brændgaard er kendt som en debatskabende og modig ernæringsekspert, der i pressen ofte placeres som branchens provokatør, der tør siger trends og forskning imod.