Vi skal selv vælge godheden

01.10.20
Der er højt til loftet i Desmond Tutus bog om menneskets natur.

Hvorfor tillader Gud uretfærdighed og lidelse? Det er et spørgsmål, mange filosoffer og teologer har knækket halsen på. For Desmond Tutu, ærkebiskop, nobelprismodtager og internationalt kendt apartheid-bekæmper, er svaret enkelt uden at være forenklet. Mennesket er skabt i Guds billede, og med hertil hører altså det frie valg! Det hverken kan eller vil Gud tage fra os. Hvis det skete, ville livet være et tegneserieagtigt mareridt.
Men intet kan forandre den kendsgerning, at vi er skabt til godhed. Desmond Tutu, født 1931, skriver dette uden at ryste på hånden. Godhed er normen - derfor har krig og vold så stor nyhedsværdi på tv og i aviser. Godhed er normen - derfor søger enhver tyran at præsentere sig selv i et flatterende lys.
Indimellem fortæller Desmond og hans datter Mpho, der også er præst, historier fra virkeligheden, nogle selvoplevede. Om fattige, undertrykte sydafrikanere, der bevarede mod, håb og værdighed. Om voldsramte kvinder, der overlevede gennem et netværk, skabt af andre kvinder.
Bogen er skrevet i et enkelt og forståeligt sprog, og dens varme, men stringente analyse af menneskelivets udfordringer går dybere end mange lærde teologiske fortolkninger. En bog, der kan opløfte mennesker af alle trosretninger, også ateister!

for at skrive en kommentar.
Materialer