For 50 år siden døde sexsymbolet Marilyn Monroe

Af Københavns Biblioteker
05.08.12
Det er svært at forestille sig Marilyn Monroe som 86-årig, men det er netop hvad hun ville være blevet, hvis hun ikke havde taget sit eget liv i 1962.

Jeg kender ingen mennesker, kvinder som mænd, der ikke er en lille smule forelskede i Marilyn Monroe. Hun var indbegrebet af en kvinde: sky, usikker, flirtende, sexet, charmerende, hensynsløs, kærlig og meget meget smuk.

En glamourøs karriere og et ulykkeligt privatliv er en dårlig cocktail
Marilyns filmkarriere ligner en lang succeshistorie, hvis man ikke kigger bag facaden. Hun blev tilbudt den ene store rolle efter den anden i populære amerikanske dramaer og lystspil. Pressen elskede hende og publikum kunne ikke få nok af hende. På overfladen så hendes liv glamourøst og spændende ud. Virkeligheden var anderledes. Den ene ægtemand og elsker blev afløst af den anden og hun udviklede en afhængighed af sovepiller og anden medicin.

Marilyns usikkerhed blev hendes forbandelse
Historien er selvfølgelig hørt før, både på film og i virkeligheden, men det ændrer ikke ved, at Marilyns liv var tragisk. Hun vedblev at være den usikre og ydmyge pige for hvem den fysiske skønhed blev en forbandelse. Trods success og berømmelse magtede hun ikke at takle den overvældende interesse, hun var genstand for. De sidste år af hendes liv var præget af sygdom og personlige problemer. I sidste ende søgte hun den ultimative glemsel, da hun – alene og fortvivlet - tog en overdosis sovepiller d. 5.august 1962.

Bibliotekerne bugner af litteratur om Marilyn Monroe
Marilyn Monroe er stadig i vor tid en af de mest berømte kvindelige rollemodeller nogensinde. Hendes film kan stadig trække publikum og den ene fanside efter den anden dukker op på internettet med jævne mellemrum. På biblioteket kan du finde masser af biografier om Marilyns liv.

Oprindeligt skrevet af Susanne Buus-Pedersen

Her finder du en liste over de bøger, vi har på dansk, samt flere af hendes kendteste film på DVD:

for at skrive en kommentar.
Materialer
Spørg biblioteket