Albert Einstein på biblioteket

Af Københavns Biblioteker
14.03.12
Den tyskfødte fysiker, nobelpristager og ophavsmand til relativitetsteorien, Albert Einstein, betragtes som en af det 20. århundredes største videnskabsmænd. Bibliotekerne har et bredt udvalg af litteratur om Einstein, og det er ikke kedelig læsning.

 

Albert Einstein (14. marts 1879 - 18. april 1955), var født i Tyskland, uddannet fysiker og matematiker og så var han erklæret socialist. Han anses for en af det 20. århundredes vigtigste fysikere og hans vigtigste bdrag til videnskaben var relativitetsteorien, kvanteteorien for lys og et bevis for eksistensen af atomer.

 

Han blev i 1921 tildelt nobelprisen i fysik for sin redegørelser for den fotoelektriske effekt. Det kan undre, at han ikke blev tildelt nobelprisen for sine centrale videnskabelige arbejder, men hans teoretiske skrifter udgjorde dengang, i starten af det 20. århundrede, et radikalt paradigmeskift i forhold til den klassiske fysik og blev derfor opfattet som kontroversielle.

 

Einstein var et romantisk og søgende menneske, der opfattede fantasi som vigtigere end konkret viden. Han er kendt for en række herlige udtalelser, som f.eks:

  • Kun 2 ting er uendeligt, universet og den menneskelige dumhed, og jeg er ikke sikker på det første
  • Jeg ved ikke hvilke våben 3. verdenskrig vil blive kæmpet med, men den 4. vil blive kæmpet med køller og sten
  • Der findes kun to måder at leve livet på. Den ene er, som om ingenting er et mirakel. Den anden er, som om alting er et mirakel
  • Læg din hånd på en varm kogeplade i et minut, og det vil føles som en time. Sid sammen med en flot kvinde i en time, og det vl føles som et minut. Det er relativitet

Her kan du finde bøger på dansk af og om Einstein, hans liv og hans videnskabelige teorier:

 

for at skrive en kommentar.
Materialer
Spørg biblioteket