Amaryllis Hus

3.086 københavnere stemte og afgjorde, at Amaryllis Hus vandt publikumsprisen ved Københavns Kommunes årlige bygningspræmiering.

Københavnerne har siden 6. marts kunne stemme på deres yndlingsbyggeri til publikumsprisen. Prisen blev uddelt ved Københavns Kommunes årlige bygningspræmiering i Festsalen på Københavns Rådhus den 10. april.

Amaryllis Hus er et af nybyggerierne på Grønttorvet i Valby. Byggeriet er tænkt sammen med omgivelserne og giver identitet midt i det nye kvarter. Der er tale om én sammenhængende bygning, der er opdelt i et tårn på 15 etager og en sidebygning, der varierer i højden fra fem til seks etager.

Facaderne er udført i mursten i changerende tone med reliefvirkninger. Fælles taghaver med drivhuse og en café i tårnets stueetage er med til at skabe fællesskab og byliv i et nyt byområde under udvikling, og samarbejdet mellem kommune, bygherre og arkitekter har ført til et rigtig godt resultat.

"Sidste år bad vi for første gang københavnerne give deres mening til kende ved uddelingen af publikumsprisen. Prisen er en rigtig fin tilføjelse til kommunens mangeårige tradition for at præmiere smukt byggeri," siger medlem af Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg Jonas Bjørn Jensen (S), der stod for at uddele præmieringerne.

Amaryllis Hus: Foto: Tom Jersø.

Københavns Kommune har præmieret smukke bygninger, bymiljøer og anlæg siden 1902. Bygningspræmieringen lægger vægt på, at byggeriet tager udgangspunkt i stedets særlige karakter og bidrager til oplevelsen af København som en by med kvalitet i bymiljøet.
Læs Pernille Stensgaards artikle Ude af Dødens Dal (Weekendavisen, 2019-04-05) via Bibliotek.dk. Teksten er en lynhurtig københavnerhistorie fortalt gennem "gode og smukke" bygninger præmieret af bystyret gennem 117 år: storhed og fald, skønhed og brutalitet, mismod og håb.

Københavns Kommune: Bygningspræmiering
Her kan du læses mere om bygningspræmiering og de projekter der var nominerede. Ud over publikumsprisen blev der uddelt seks bygningspræmieringer De gik til Hotel Herman K, Kulturtårnet, Noma, Kalvebod Fælled Skole, Amaryllis Hus og Dortheavej.

Københavns Biblioteker har en lang række bøger om bygninger og arkitektur. Nedenfor er et lille udvalg af bøger med fokus på København.

Tilmeld dig nyhedsbrevet Bag om København
En gang om måneden får du historier om København og livet i byen leveret i din indbakke.

Amaryllis Hus: Foto: Kristian Lildholdt Hansen.
12.04.19