Barm, Hofte og Bagdel

01.09.17
Da moden dikterede hvepsetaljer og korset

I 1890'erne skulle de fine borgerdamer helst strammes ind med korset. Ideal-taljemålet var 47 cm. Da man i de fornemme kredse anså det for smukt med hvepsetalje, snørede kvinderne sig "frivilligt" ind i dem selv om korsettet gjorde det besværligt at trække vejret og bevæge sig ubesværet. Ægteskab var den mulighed borgerskabets kvinder havde for at gøre karriere. Kvindesagskvinder forsøgte sig godt nok med "reformdragten". Men den blev indtil videre hånligt afvist som "reformsækken". Først omkring 1915 da kvinderne fik stemmeret, fandt man sig ikke længere i at deformere kroppen på denne måde.

Hvepsetaljer

Derfor så det nyetablerede Magasin du Nord's katalog for 1890-91 noget anderledes ud end i dag. Dametøj bredte sig over 30 sider i katalogen. Herremoden blev overstået på 4 sider. De havde åbenbart kun brug for skorstensrør og stive flipper.

Herremode

Magasin-katalogen er en del af Københavns Bibliotekers digitalisering af gamle bøger om København som kommer til at ligge på siden "Bag om København". Det kan findes her: katalog fra Magasin du Nord1890-91. Katalogen omfatter også børnetøj og forskelligt til hjemmet.

Nogen husker måske sangen "Sådan var det ikke i 90'erne". Det var ikke 1990'erne man beskrev, men 1890'erne. Den blev skrevet i 1944 - da nogen stadig huskede 1890'erne. Det første vers fortæller lidt om ægteskabsforholdene:

Moderne dages ungdom er fyldt med pjank og fjas
det burde vær' moderne nu at være gammelda's
se nu de stakkels piger, som nu om stunder får
ved brylluppet en ægtemand på tyve år
Det fik vi ikke i halvfemserne
vi måtte ta' methusalemserne
skilles igen, næ tak man var et lydigt offe
nu ved man knapt, hvem der er gift med hvem og hvorfor
såd'n var det ikke i halvfemserne
vi vidste vidste visses der var hvemsernes
men en enkelt gang, skete det vi sprang på taradabomdia