Betlehemsstjernen

Da de havde hørt på kongen, tog de af sted, og se, stjernen, som de havde set gå op, gik foran dem, indtil den stod stille over det sted, hvor barnet var. Da de så stjernen, var deres glæde meget stor.

Hvad er Betlehemsstjernen?

En megastjerne, som stod over stalden i Betlehem den ene nat for meget længe siden? En lille engels samling af skatte medbragt fra jorden? Eller en konstellation a flere stjerner som tilsammen skabte et enestående lys på himlen.

De hellige tre kongers stjerne

Ifølge Det nye Testamente drog de tre vise mænd ud for at finde jødernes nyfødte konge. De fulgte stjernen fra øst og kom først til Jerusalem idet de regnede med at det var stedet en kongesøn ville komme til verden. Da de ikke fandt Jesus her fulgte de igen stjernen som ledte dem til Betlehem og som stod stor og strålende over stalden hvor Maria havde født Jesus. De tre vise mænd knælede og gave guld, røgelse og myra til det nyfødte barn.

The littlest Angel

Biblen giver ingen forklaring på hvordan stjernen er opstået, men her kan man måske finde forklaringen i den smukke børnebog: The littlest Angel. Bogen fortæller om den lille engel hvis enkle skatte bliver til den smukkeste stjerne. Bing Crosby har indsunget sangen lavet over bogen og det er en af de mest rørende julesangen der findes.

Halleys komet

Stjernen over Betlehem kan faktisk også forklares rent astronomisk. Man har aldrig været helt sikker på året for Jesus fødsel og i årene omkring år nul, var der en del astronomiske konstellationer, som kan være forklaringen på Betlehemsstjernen. I år 7 fvt. havde Jupiter og Saturn en tredobbelt konjunktion og i år 2 fvt. var det Jupiter og Venus. En hvilken af disse konjunktioner kan have givet indtryk af en ualmindelig stærk stjerne på himlen over Betlehem. Der er også astronomer, som mener at det er Halleys komet som var synlig i år 12 fvt.

Mulighederne er mange og du kan læse om dem alle sammen på biblioteket.

06.12.10
Tags
for at skrive en kommentar.