Billie Holiday - en jazzlegende

10.07.17
Billie Holiday blev kun 44 år gammel, men hendes musik lever stadig i bedste velgående og bibliotekerne har både musikken, noder og biografier med en amerikanske jazzsangerinde.

Billie Holiday blev kun 44 år gammel, men hendes musik lever stadig i bedste velgående og bibliotekerne har både musikken, noder og biografier med en amerikanske jazzsangerinde.
Eleanora Fagan, alias Billie Holiday blev født den 7. april 1915 i Baltimore, Maryland, USA og døde 44 år senere i New York. Hun ville således være fyldt 100 år i 2015. Men hendes musik lever videre i bedste velgående.
Billie Holiday havde en turbolent opvækst, men tidligt vakte hun opsigt med sin Louis Armstrong-inspirerede sang og som 20 årig blev hun opdaget af jazz-komponisten John Hammond, som mente, hun var den største sanger, han havde hørt.
Billie Holiday kunne fortolke tekster, så selv banale ord i popurlærmusikken kom til at lyde hjertegribende og som lysende poesi.
I 1933 indspillede Billie Holiday sin første plade med Benny Goodmans orkester og i 1934 medvirkede hun i Duke Ellington-kortfilmen: "Symphony in Black". Hun blev medlem af Count Basies orkester 1937-38 og derefter af Artie Shaws i 1938. Hun var siden solist med forskellige pianister.
Påvirket af saxofonisten Lester Young, udviklede hun sin helt egen personlige stil med vægt på sensuel og melodisk improvisation som tekstfortolkning. Selv om hun sjældent sang Blues, var en tekstfortolkning udpræget bluespræget.
Billie Holidays lancering af "Strange Fruit" i 1939, var en kontroversiel anklage mod lynchninger i Sydstaterne og var egentlig udenfor hendes sædvanlige repertoire, men var samtidig helt i pagt med hendes kunstneriske egenart.
Billie Holiday optrådte i København i 1954, men inden da var hun allerede ved at udvikle et alkohol- og narkomisbrug, som efterhånden satte sig som en hæs skrøbelighed i stemmen. Det hårde liv førte også til to mislykkede ægteskaber.
Billie Holiday fik en narkodom i 1947 og derfor blev hendes New York City Kabaretkort inddraget, så hun de sidste 12 år af sit liv ikke kunne optræde i andre klubber end sin mands, John Levys Ebony-klub. Han havde indgået en aftale med politiet om, at de ikke inspicerede hans klub så ofte! Til gengæld tog John Levy alt, hvad Billie Holiday tjente i klubben.
I 1952 giftede Billie Holiday sig med Louis McKay, der havde forbindelser til mafiaen og som Billie Holiday var separeret fra ved sin død, efter et voldeligt ægteskab, men hvor Louis McKay forsøgte at få Billie Holiday ud af narkomisbruget.
Fire år efter udgav Billie Holiday biografien: "Lady Sings the Blues", men mange mener, at den både var unøjagtig og upålidelig. Billie Holiday dør i 1959 og siden er der kommet mange flere biografier om Billies Holidays liv og som kan lånes på biblioteket, samtidig med at man kan låne musikken og noderne, for at opfriske minderne og musikken med Billie Holiday.
 

Materialer