Christianshavn i 1930'erne

Tre hefter beskriver i tekst og billeder hemmeligheder ved 13 gamle bygninger på Christianshavn som blev afsløret ved nedrivninger i 1930'erne.

Af Erik Nicolaisen Høy, Politivennen Live Blogging

13 ejendomme blev nedrevet 1931-1936 på Christianshavn. Og ved nedrivningen blev der afsløret skjulte detaljer ved husene som med tiden var blevet skjult bag tapeter og paneler. Det er disse hemmeligheder som hefterne har forsøgt at bevare i streg og fotoer, billeder og tegninger.

Et lovehoved, en havfrue, et ansigt og et dragehoved

Detaljer fra en ornamentfrise skjult af en skillerumsvæg under maling. De stammer helt tilbage fra Christian 4.'s tid.

Det drejer sig om bygninger i Overgaden oven Vandet, Sankt Annæ Gade og Dronningensgade som blev erstattet af noget solidt gulstensbyggeri og derfor endegyldigt er gået støvets gang. Der er også enkelte beretninger om beboerne, fx soldaten fra 1864 og apotekeren.

Strandgade 20
Dør fra Strandgade 20, Christianshavn, to spejdere slæber en vældig vindrueklase fra Kanaaens Land.

Det hele er samlet i tre små hefter. De omfatter adresserne Overgaden oven Vandet 42-46, St. Annægade 13-27, Dronningensgade 57-63, Torvegade 19, 21, 23 og 25, Strandgade 16 og 18, Wildersgade 27, 29, 31 og Overgaden neden Vandet 27 og 29.

Torvegade 19
Blyantsskitse med detaljer for det nedrevne hus i Torvegade 19. 

 

Det er små skjulte detaljer ved husene som blev afsløret da man fjernede tapet, paneler og skillevægge: Gammelt tapet, udskæringer, ornamentfriser, smukke beslag, udskæringer og meget andet. Små ting som fortæller små historier om dagliglivet og de mennesker som levede i bygningerne.

Christianshavn
"NEDRIVES UDSMIDES" står der på facaden af dette hus som man altså ikke længere kan se, undtagen på fotoer i diskutabel kvalitet i de tre hefter.

Christianshavn
Torvegade i dag: Yderst til venstre et eksempel på de gulstensbygninger som blev opført i stedet for de nedrevne for at gøre Torvegade bredere. Til højre den gamle husrække som blev bevaret. Set fra Knippelsbro mod Christianshavns Torv.
 
Christianshavns Kanal
Christianshavns Kanal
11.08.20