Den 8. januar ville Elvis Presley være fyldt 80 år

Af Københavns Biblioteker
04.01.15
Vi må gå ud fra, at selv de mest hardcore Elvis fans har accepteret, at kongen er død for mange år siden. Det ændrer dog ikke ved, at hans 80 års fødselsdag er blevet fejret over hele verden. Det gælder også i Danmark.

Oprindeligt skrevet af Susanne Buus-Pedersen

Elvis blev et af de helt store ikoner i det 20. århundrede og hans kulturelle og musikalske betydning kan ikke overdrives. Han var pop- og rock-musikkens første og største internationale superstar.

Elvis’ betydning rakte langt ud over musikken
Hans indspilninger fra midten af 1950’erne ændrede verdens opfattelse af musik og gjorde rock-n-roll til et internationalt sprog. I den tids raceopdelte USA blev Elvis en katalysator, der brød musikkens racemæssige barrierer ved at sammensmelte fast definerede genrer som rhythm’n’blues og country & western og skabe en helt ny lyd, som unge på tværs af race og skel kunne relatere til. I selve kernen af den samfundsmæssige betydning Elvis fik, ligger der et oprør mod raceradskillelse. Han fik sin inspiration og sin styrke fra den sorte musik, men han var langt fra at være en copycat. Ingen hvid mand havde på det tidspunkt i en sådan grad absorberet den sorte musik og transformeret den til sin helt egen lyd.

Elvis i 1960’erne
Der er delte meninger om, hvornår Elvis karriere begyndte at gå ned ad bakke. Jeg er selv af den mening, at Elvis aldrig har været en bedre sanger end han var i begyndelsen af 1960’erne, hvor hans stemme var på toppen og han udgav hits som "Devil in disguise" og "Return to sender". Men desværre fik dårlig vejledning fra en kynisk manager Elvis overbevist om, at han havde en stor karriere foran sig som filmstjerne. Han holdt helt op med at optræde på scenen og spildte det meste af 1960’erne på at indspille over 30 film i Hollywood, de fleste af tvivlsom kvalitet.

Det store comeback
Elvis' musikalske karriere var efterhånden på et absolut lavpunkt. Det var derfor en forbløffet verden, der blev vidne til hans sejrrige comeback, da en stort anlagt TV special med titlen 'Elvis' blev sendt over NBC d.3.december 1968. Showet indeholdt bl.a. nogle kunstfærdigt koreograferede scenenumre, der gav forvarsler om hans kommende shows i Las Vegas. Men hovedparten af showet, og langt den bedste del, er Elvis unplugged, hvor han optræder klædt i sort lædertøj, slank og trimmet, afslappet og humoristisk, for et lille publikum. Det var Elvis i topform!


Elvis' sidste år
Elvis i 1970'erne var fuld af paradokser. Han var den oprørske konge af rock’n’roll, der vendte tilbage igen og igen for at optræde i Las Vegas og tage på opslidende turneer på kryds og tværs af USA. Men de evindelige gentagelser begyndte at sætte spor. Selvom billetsalget til alle hans koncerter satte internationale højder, blev hans optræden på scenen mere og mere sløv og sjusket og det var tydeligt, at hans helbred var for nedadgående. Elvis levede et afsondret liv inden for murene på sin ejendom Graceland i Memphis, hvor han valgte at lade sig omgive af eftersnakkere, der ikke havde tilstrækkelig magt og gennemslagskraft til at gribe ind over for hans selvdestruktive forbrug af mad og stoffer.
Det var efter alt at dømme en ikke særligt lykkelig mand der under tvivlsomme omstændigheder afgik ved døden d.16. august 1977.

Brug d. 8. januar 2015 til at lytte til Elvis Presley, the king of rock'n'roll:

Elvis på Emusik.dk

Elvis på CD:

for at skrive en kommentar.
Materialer