Det afskyelige mord i Jægersborggade

Sagen om seriemorderen Dagmar Overby (kaldet "englemagersken") er velkendt. Hun tilstod 16 drab på spædbørn. I landsretten blev der ført bevis for 9 af drabene - som hun blev dømt for. Dagmar Overby blev afsløret i 1920. I de år hvor hun begik sin serie af mord boede hun i Jægersborggade. Dagmar var ikke den eneste morder i gaden. I 1919 blev en ung pige voldtaget og dræbt i nummer 36.

Da jeg bladrede i "Årsskrift" fra Nørrebro Lokalhistoriske Forening og Arkiv (2021) faldt jeg over en kort artikel af John Dickov om et barnemord i 1919. Jeg gravede videre i de indskannede aviser på Mediestream og fandt en afskylelig historie om en barnemorder.

Jægersborggade 36

På 3. sal i Jægersborggade 36 boede Fru Christensen med sin datter. Fru Christensen lejede et af lejlighedens værelser ud til Peter Ejner Sørensen. Peter arbejdede som vagt på damperen "Kasan". Han havde udsigt til fast hyre, når skivet, der lå til reparation, igen skulle i søen.

"Der opstod et Kærlighedsforhold imellem dem, og det blev opretholdt, skønt han var en meget brutal Person. I Ejendommen var Beboerne bange for ham, navnlig fordi man vidste, at han al Tid gik med en skarpladt Revolver. Han har truet sin Kæreste paa Livet. Alligevel har hun hans Billede hos sig" skrev avisen "København" i artiklen "Mordet i Jægersborggade" (6. august 1919).

Da Fru Christensen kom hjem sidst på eftermiddagen den 4. august 1919, mødte der hende et frygteligt syn. På køkkenbordet lå en ung pige. Tøjet var i uorden. Pigen var død.

Fru Christensen kendte ikke den døde pige. Liget var stadig varmt og Fru Christensen kontaktede straks politiet. Det stod snart klart, at pigen var dræbt. Overlagt. Morderen var Peter Ejner Sørensen.

Mordet på Anne Dalby

Anne boede med sin mor i Jægersborggade 53. Morderen lokkede den 13-årige Anne ind i lejligheden i nr36, var at foregive, at hun skulle gå et ærinde for ham. På det lejede værelse voldtog Peter den unge pige.

"Menneskedyret Ejnar Sørensen skændede hende først, hvorpaa han paa en raa og brutal Maade mishandlede hendes Legeme" skrev Vejle Amts Folkeblad (5. november 1919) i artiklen "Menneskedyret fra Jægersborggade".

Avisklip med foto af Anna
Anna Dalby. Kilde: København (6. august 1919).

"Da hun skreg, greb han hende i Struben og kvalte hende. Det havde været hans Hensigt at bære Liget ned af Køkkentrappen, men da han hørte Folk gaa dernede, opgav han det. Han nøjedes med at slæbe det døde Barn fra sit Soveværelse ud i Køkkenet." (citat: "Mordet i Jægersborggade" i København (6. august 1919).)

Morderen

Morderen Peter Ejner Sørensen blev født i København i 1886. Han voksede op på Vesterbro. Under retssagen blev han i pressen karakteriseret som en slet knægt, der som barn blev sendt til Flakkebjerg (der dengang var en drengeanstalt). Efter konfirmationen kom Peter til søs.

I 1917 blev Peter idømt 8 måneders forbedringshusarbejde for et indbrud. En del af straffen blev eftergivet.

Peter var knap kommet på fri fod inden han begik endnu et indbrud. For det andet indbrud fik han 1 års forbedringshusarbejde. Inden mordet havde han været på fri fod i et halvt år efter endt straf.

Efter at Peter havde voldtaget og dræbt Anne Dalby gik han og drev om. Han endte i Nyhavn hvor han drak sig beruset. Her blev han genkendt at et par betjente og arresteret.

Morderen Peter Ejner Sørensen. Kilde: BT (5. august 1919).

Selvmordsforsøg

Under et ophold i fængselsgården d. 8. august forsøgte Peter at begå selvmord. Han kravlede op på et halvtag og styrtede sig på hovedet mod den cementerede gård.

Peter blev kørt på sygehuset hvor lægerne først opfattede tilstanden som alvorlig, men de endte med at konkludere at Peter kun havde tilføje sig selv en lettere hjernerystelse.

Retssag og dom

Peter Ejner Sørensens første forklaring, gik på, at det var et hævnmord begået i vrede over at den unge pige havde bagtalt ham.

Peter var i nogen tid til observation på Kommunehospitalet. Lægerne konkluderede at hans mentale tilstand måtte betegnes om norman og at han i gerningsøjeblikket var fuldt ud tilregnelig.

I byretten ændrede Peter forklaring og erklærerede, at "han blev grebet af en uimodstaaelig Trang til at mishandle den lille Pige, der havde paavirket hans Sanser." (citat: "Pigemorderen fra Jægersborggade" i Fredericia Social-Demokrat (5. november 1919).)

I retssalen gjorde Peter et roligt og fattet indtryk. Ifølge pressen, viste han ikke tegn på anger. Efter flere forhør i byretten sendte byretsdommer Ipsen sagen til pådømmelse ved Nævningeretten.

Østre Landsrets Nævningeting meddelte den 2. marts, at Peter Ejner Sørensen blev idømt 14 års tugthus. "Morderen modtog Dommen med et halvfjollet Grin og erklærede, at han var tilfreds med den." Skrev Vestsjællands Social-Demokrat i "Mordet i Jægersborggade" (3. marts 1920).

Peter Ejner Sørensen blev efterfølgende overført til Horsens Tugthus.

Sort hvid familiefoto

Fru Dahlby med sine syv børn. Yderst til højre ses Anna. Kilde: Kallundborg Avis (6. august 1919).

Mere om sagen på Mediestream

"Den myrdedes Moder kan ikke faa sit Barn i Jorden" i Social-Demokraten (9. august 1919)

"Menneskedyret i Jægersborggade" i Kallundborg Avis (6. august 1919)

"Morderen og Voldtægtsforbryderen fra Jægersborggade for Nævningedomstolen" i Nationaltidende (2. marts 1920)

Om adgang til Mediestream - folkebibliotek

Folkemængden i gadedøren til Jægersbog 36. Der er kryds ved vinduet til lejligheden hvor mordet fandt sted. Kilde: Aftenbladet (5. august 1919)
16.11.22