Det sker også i Grækenland: Mikis Theodorakis bliver 90

Af Københavns Biblioteker
09.07.15
Trods krise og nedtur over hele linjen fejrer grækerne i denne måned deres store komponist og ideolog med koncerter i både Grækenland og udlandet.

Oprindeligt skrevet af Susanne Buus-Pedersen

Mikis Theodorakis fylder i denne måned 90 år. Han indtager en unik position i vor tids musikalske og intellektuelle historie. Hans store kunstneriske produktion og hans begivenhedsrige liv gør ham til en af de betydeligste personer i det 20. og 21. århundrede.

Theodorakis er ikke bare Zorba
Mikis Theodorakis’ kendteste komposition, titelmelodien til filmen ”Zorba – grækeren”, blev et verdensomspændende hit i 1960’erne. For mange er ”Zorba” synonym med græsk musik og med Theodorakis i særdeleshed.
Men Theodorakis er først og fremmest klassisk uddannet komponist. Hans kompositionsmusik tæller bl.a. 7 symfonier, 2 klaverkoncerter, et antal suiter og rapsodier for orkester, en snes kammermusikalske værker, musik til ballet, film og skuespil, 5 operaer og en lang stribe korværker. Dertil kommer over 1000 sange, som gennem årene er blevet fortolket igen og igen af Grækenlands store (og mindre store) kunstnere.

Politik og ideologi
Udover sit musikalske virke er Theodorakis også et symbol på modstanden mod undertrykkelse. Under 2. verdenskrig kæmpede han i den græske modstandsbevægelse. Hans modstand mod det græske oberstregime (juntaen), som efter et militærkup i 1967 styrede Grækenland med rå brutalitet frem til sommeren 1974, gjorde hans musik til et symbol for det græske folks frigørelse. Han har deltaget aktivt i det politiske liv i Grækenland og i flere omgange været valgt ind i det græske parlament. Theodorakis' politiske engagement har aldrig forladt ham. Selv i sin høje alder bruger han jævnligt pressen til at give udtryk for sine kontante og til tider uforsonlige meninger om dette og hint. Han er erklæret modstander af nedskæringspolitikken og tog i 2010 initiativ til dannelsen af den ikke-partipolitiske bevægelse "Spitha,” hvis vigtigste hovedmål var at hjælpe Grækenland med at styre fri af den økonomiske krise. Det er så ikke gået så fremragende indtil nu.

Kosmopolitten Theodorakis
På trods af hans markante græske sjæl, som afspejler sig i både musikken og hans store litterære produktion, er Mikis Theodorakis først og fremmest en kosmopolit. Han har kæmpet hele sit liv for internationale menneskerettigheder, selv under trussel om tortur og forvisning. Han er grundlæggende en humanist, der aldrig har trukket sig tilbage til sin egen kunstneriske verden, men tværtimod er fortsat med at tage standpunkt politisk, også når det blev direkte livsfarligt for ham selv.

Du kan være med til at fejre Theodorakis ved at lytte til noget af hans fantastiske musik (og glem Zorba). Eller f.eks. læse hans selvbiografi "Ærkeenglens veje", der udkom på dansk i 1980'erne i 3 bind. Det er et godt bud på litteratur til forståelse af det moderne Grækenland. Lån den på biblioteket, som også kan tilbyde et pænt udvalg ef Theodorakis' musik på CD.